Koldan Bypass Bacağını Kesilmekten Kurtardı

Kalbinde aynı damara iki kez stent takılan ve koah hastalığından dolayı ameliyat riski bulunan Tezcan Akış, kolundan yapılan bypass ameliyatı ile bacağının kesilmesi tehlikesinden kurtuldu.

Koldan Bypass Bacağını Kesilmekten Kurtardı

Ciddi iskemik kalp ve koah hastası olan, bacak damarları da tıkanınca kangren tehlikesi ile karşı karşıya kalan 65 yaşındaki Tezcan Akış’ın tek çaresi ameliyat olmasına rağmen doktorlar, “Narkoz sonrası masada kalırsın” diyerek ameliyat etmek istemedi. Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Yusuf Kalko’nun lokal anestezi ile kolundan özel bir sentetik greft yardımıyla her iki kasık damarına yaptığı bypass sayesinde Akış’ın iki bacağı da kesilmekten kurtarıldı.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Kalko, “Kronik hastalıkları bulunanlar ve ileri yaş hastalar için minimal invaziv damar cerrahisi çok değerli bir teknik. 4 yıldır aktif olarak ülkemizde uyguluyoruz ve çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Standart cerrahinin riskleri bu teknikte bulunmuyor. Çünkü hastaları lokal anestezi ile ameliyata alıyoruz ve hastanın şuuru açık olduğundan dolayı her anı rahatlıkla takip edebiliyoruz. Bu teknikle ameliyat ettiğimiz 100 yaşına merdiven dayamış hastalarımız da oldu’’ dedi.

Kol damarından bypassla hastanın bacağını kangrenden kurtardıklarını ifade eden Doç. Dr. Kalko, “Kol damarından bypass çok sık uyguladığımız bir teknik değil fakat kritik hastalarda başka şansımız yok. Tezcan beyin de kalbinde iki adet stent var ve bu stentler erken tıkanmaya meyilli. Kalpten bypass yapılması mümkün değildi. Bundan dolayı stent tıkanmasın diye kullanması zorunlu olan bazı ilaçları da vardı ki bunlar kanamaya neden oluyor. Ancak biz buna rağmen bu ameliyatı yaptık. Çünkü bunu yapmasak hasta bir süre sonra bacağını kaybedebilirdi. Uyguladığımız minimal ivaziv tekniği bu tür riskli hastalar için gerçekten çok önemli bir teknik. Standart cerrahideki risklerin neredeyse tamamından hastayı koruyor. Bu da bize ameliyatta avantaj sağlıyor. Bu hastada kol damarından lokal anestezi ile 1,5-2 santimlik kesilerle bacağına bypass yaptık. Yürüyemeyen, topallayan adam şimdi mutlu. Ameliyat 2 saat sürdü. Yoğun bakıma gitmesi gereken bir hasta ama normal odaya aldık, 2’inci gün de taburcu ettik’’ diye konuştu

Ameliyat sonrası duygularını ifade eden Akış ise, “Ben yıllarca kamyon şoförlüğü yaptım, yerimde duramayan bir insandım bu yaşıma kadar. Ama kalp hastalığı, sonrasında koah teşhisi beni yordu. Geçtiğimiz aralık ayında da ciddi kalp hastası olduğumu söylediler, anjiyo yapıldı, peşinden de stent takıldı. Bundan çok kısa bir süre sonra bacak ağrılarım başladı.

Neredeyse yürüyemez oldum. Çünkü ayakta iken bacağımda sancı oluşuyordu. Doktora göründük tekrar, bununla ilgili tek çözümün ameliyat olduğu fakat benim ameliyat olmamın çok riskli olduğunu söylediler. Bunu çocukların araştırmaları sonucu Dr. Yusuf beye ulaştık, muayene oldum ve beni ameliyat edebileceğini söyledi.

Ameliyatı kabul ettik. İyi ki etmişiz, kendimi çok iyi hissediyorum’’ şeklinde konuştu.

Son 4 yıldır ülkemizde yüksek riskli hastalarda uygulanan ve lokal anestezi altında küçük kesilerle yapılan minimal invaziv damar cerrahisi tekniğinin kronik hastalıkları olanlar ve ileri yaş hastalarda başarılı sonuçlar verdiği bildirildi.

Kaynak: İHA