İpsala'da 'Tarla Günü' Etkinliği

İpsala ilçesinde, "Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.


Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek, Paşaköy Dubacı çiftliğinde düzenlenen etkinlikte, Türkiye'nin çeltik üretimindeki başarısına uluslararası alanda gıptayla bakıldığını söyledi.

Çeltikçilerin en büyük sıkıntısının çeltik tarlalarında görülen kırmızı çeltik mücadelesi olduğunu belirten Tülek, şöyle konuştu:

"Bugün burada da kırmızı çeltikle mücadele için geliştirilen çeşitler hakkında bilgi vereceğiz. Kırmızı çeltik, verimi ve kaliteyi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Neredeyse İpsala Ovası'nda özellikle her geçen gün artan bir sorun hale geliyor. Yeni çeşit adayları da bu sıkıntıyı gidermek üretildi."

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman ise çeltikçilerin en büyük sıkıntısı hale gelen kırmızı çeltiğe karşı üretilen çeşitlerin tanıtımına katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Daha sonra Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, üreticilere yeni ürün hakkında bilgi verdi.

Sürek, yeni ürünün ABD, İtalya, İspanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Amerika'da kullanıldığını, enstitü olarak da 2007'de, 5 çeşit üründe bu ürünü denediklerini ifade etti.

Ürünün çalışmalarının ardından 2016'da piyasaya çıkacağını dile getiren Sürek, ürünün GDO olmadığını vurguladı.

Sürek daha sonra üreticilerin sorularını yanıtladı.

Etkinliğe, farklı illerden ve Makedonya'dan gelen çeltik üreticileri katıldı.

Kaynak: AA