'Merv'den Söğüt'e Türk Tarihi, Kültür ve Medeniyeti' Sempozyumu
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, "733 yıl öncesinde Ertuğrulgazi'nin penceresinden, Ertuğrulgazi felsefesinden Türk tarihini, Türk medeniyetini ve Türk kültürünü anlamaya çalışacağız. Şenliklerimizin, bilimsel toplantıyla başlamış olmasının mutluluğunu ziyadesiyle duyuyorum" dedi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Söğüt Hamidiye İdadisi'nde, Uluslararası "Merv'den Söğüt'e Türk Tarihi, Kültür ve Medeniyeti" sempozyumuna, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve yurt içindeki üniversitelerden akademisyenler katıldı.
Vali Nayir, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bilimsel toplantının önemli katkı sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:
"733 yıl öncesinde Ertuğrulgazi'nin penceresinden, Ertuğrulgazi felsefesinden Türk tarihini, Türk medeniyetini ve Türk kültürünü anlamaya çalışacağız. Şenliklerimizin, bilimsel toplantıyla başlamış olmasının mutluluğunu ziyadesiyle duyuyorum."
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan da bundan bin yıl önce başlayan kutlu yolculuğun başı ve sonunu bir araya getiren Ertuğrulgazi ve Yörük Şenlikleri programının bir parçası olan sempozyumun önemli olduğunu belirterek, "Bu yolculuk sadece bizim değil, insanlığın yolculuğu, insanlık değerlerini temsil eden bir kültürün, medeniyetin ve dünya görüşünün yolculuğu" diye konuştu.
Yolculuğun, karar aşamasında imanın, yol aşamasında ilmin bulunduğunu ve geleceğin aydınlatıldığı kutlu bir yolculuk olduğunu anlatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünyanın en çetin coğrafyasında yapılan bir yolculuk ve bu coğrafya ne yazık ki nice 'egemenim, hükümranım ve güçlüyüm 'diyen kültür ve medeniyetlerin barınamadığı, ayakta duramadığı bir yolculuk. Bu coğrafyada, ayakta durmak, fırtınalı bir denizde yıkılmadan durabilmek gibi tek yolunun birbirimize sarılmak, dayanmak olduğu bir yolculuk. Günlük planlarımıza, ihtiraslarımıza ve arzularımıza rağmen eğer birbirimize sarılmaz isek, bizi nasıl bir akıbetin beklediğini görmek istiyorsanız, lütfen etrafımızda ki coğrafyaya gözatın. Bu programlar bize duygu birliğinin, ideal birliğini hatırlatan, millet olmayı hatırlatan programlar."
Daha sonra Sempozyum Komite Başkanı Prof. Dr. Abdulhalik Bakır, Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen ve Belediye Başkanı Halil Aydoğdu birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından Söğüt Küre Mehteran takımı gösteri sundu.
-Akademisyenler bildirilerini sundu
Sempozyumun ilk gününde, uzman Mehmet Ali Kapar, "9-12. yüzyıllar arasında zanaat ve ticaretin merkezi Merv ve Hudur şehirleri", Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altungök, "İbnü'l-Havkal'ın Suretü'l-Arz adlı eserinde Horasan coğrafyası ve bu coğrafya açısından 'Merv' şehrinin önemi", Doç. Dr. Ahmet Dinç, "Selçuklu'nun başkenti Merv'in Türkmen sosyo-ekonomik tarihindeki yeri", Prof. Dr. Abdulhalik Bakır, "Türkmen şehri Erbil'in Atabekler dönemindeki fiziki özellikleri üzerine bir değerlendirme", Yrd. Doç. Dr. Seyhun Şahin, "6. Haçlı seferi: 2. Frederich, el-Melik el-Kamil ve Kudüs", Doç. Dr. Ayşe Dudu Kuşçu, "13. yüzyılda fethedilen liman şehirlerinin Selçuklu ekonomisine katkıları", Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akyol, "Çankırı kalesinin fethi ve Emir Karatekin" konu başlıklarında birer konuşma yaptı.
Araştırma görevlileri Semra Altıngöz'ün, "Selçuklularda mali yapı ve ikra sistemi", Nurullah Turan'ın da "Büyük Selçuklu başkenti Rey" konularında bilgi verdiği etkinlikte, Prof. Dr. Mustafa Demirci ve Rauf Ürkmez, "13. yüzyılda Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden alimler hakkında Menakıbü'l-Arifin'de geçen bazı kayıtların değerlendirilmesi", Yrd. Doç. Dr. Nurgül Sucu, "Bostanzade Yahya efendinin 'Mir'atü'l-Ahlak ve Tuhfetü'l-Ahbab' adlı eserinde Selçuklular ve kuruluş devri Osmanlı sultanlarına dair rivayetler" ve uzman Shiva Nirumand'da, "Selçuklular çağında İrfan tarihi, Merv'den Sögüt'e" adlı bildirilerini sundu.