Çin Komünist Partisi Heyeti Ankara'da

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "Zaman zaman dış dünyaya yansıyan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden birtakım haberler, akrabalık ilişkileri nedeniyle Türkiye'de farklı yorumlara yol açabilmektir. Bunun için Urumçi'de bir konsolosluk açılması halinde oradaki bilgilerin doğrudan ve gerçek şekilde yansıtılması, birtakım yanlış anlaşılmaların ve doğru olmayan bilgilerin ortaya çıkmasını da önleyecektir" dedi

Şahin, parti genel merkezinde, Ankara'da bulunan Çin Komünist Partisi Xuhui Bölgesi Sekreteri Mo Fuchun ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Çinli heyeti, Türkiye'de görmekten ve AK Parti'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Şahin, Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin son yıllarda her alandaki hızla geliştiğini söyledi.

İki ülkenin üst düzey yöneticilerinin ziyaretlerinin, 2009, 2010 yıllarından sonra artmış olmasının hem siyasi ilişkileri hem de ticari ilişkileri önemli ölçüde geliştirdiğini dile getiren Şahin, "Bu ilişkilerimiz iki güzel halka, daha da anlamlı hale getirmiştir. Bunlardan biri 2012 yılında Türkiye'de, Çin yılı ilan edilmesi, hemen arkasından 2013 yılında Çin'de Türkiye yılı ilan edilmiş olması, ilişkilerimize zenginlik kazandırmıştır" diye konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin, Almanya ve Rusya'dan sonra, Türkiye'nin üçüncü büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
"Özellikle 2012 yılında iki ülkenin başbakanlarının imzalamış olduğu stratejik işbirliği anlaşması, bu alanda resmi bir belge olarak geleceğe ışık tutmaktadır. 2013 yılında ticaret hacmimiz 28 milyar doları aşmasına rağmen, ülkemiz aleyhine büyük bir dengesizlik vardır. Bunu da belirtmeden de geçemem. Önümüzdeki yıl 2015 yılında 50 milyar dolara çıkarmayı hedefledik ve 2020 yılında ticaret hacmimizin 100 milyar dolara çıkarılmasını öngörüyoruz. Bu bağlamda, bizim Türkiye olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nden bazı beklentilerimiz var. Bunlardan birincisi, Çin Halk Cumhuriyeti doğrudan yurt dışı yatırımları içerisinde Türkiye'nin payının artırılması beklentisidir. İkincisi, Çin'in ithalatında yani dış alımında Türkiye'nin payının artırılması beklentisidir. Özellikle küresel ölçekte büyük yatırımlar yapabilen Çinli firmaların, Türkiye'de bizim büyük ölçekli altyapı projelerine de rağbet etmeleri yönünde beklentimiz var."
-"Uzun menzilli füze savunma ihalesi..."
Türkiye'nin Çinli firmalarla önemli bir adım da attığını belirten Şahin, "Türkiye olarak biz uzun menzilli füze savunma ihalesi yaptık ve bu ihaleye Çin Halk Cumhuriyeti'nden bir firma da katıldı ve en uygun teklifi de bu firma verdi. Şu anda müzakereler devam ediyor. Bu müzakereler sonucunda böylesine önemli savunma sanayisini ilgilendiren ihalede, Çin Halk Cumhuriyeti ile işbirliği yapmayı arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin, uzaya uydu fırlatma ve gönderme projeleri bulunduğunu, 2012 Aralık ayında "Göktürk 2" uydusunun Çin'dan uzaya fırlatıldığını anımsatan Şahin, şöyle devam etti:
"Bu şu demektir: Gerek uzay sanayi alanında gerekse savunma sanayisi alanında iki ülke ilişkileri iyi bir düzeyde devam etmektedir. Bunun daha da artması beklentisi içerisindeyiz. Ülkeler arasındaki ilişkileri daha da geliştirmenin en önemli yollarından bir tanesi de kültürel işbirliği alanıdır. Bundan bir süre önce iki ülke arasında karşılıklı kültür merkezleri açılması şeklinde bir anlaşma yapılması kabul edildi. Karşılıklı kültür merkezlerinin açılması iki ülke halkı arasındaki ilişkileri daha da geliştirecektir. Şu anda öğrendiğimiz kadarıyla bir analaşmanın imzalanması için eksik olan şey, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki iç hukuk yollarının tüketilerek anlaşmanın imzalanma aşamasına getirilmesidir."
-"Urumçi'de bir konsolosluk açılması halinde..."
İki ülke halkları arasında kültürel yakınlık da bulunduğunu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlar'ın, Türkiye ile etnik, dini ve kültürel bir yakınlığa sahip olduğunu anlatan Şahin, şöyle konuştu:
"Biz, Çin Halk Cumhuriyeti'nin toprak bütünlüğüne önem veren ve saygı gösteren ülkeyiz. Bildiğim kadarıyla, Çin Halk Cumhuriyeti'nde 56 etnik grup vardır. Bu gruptan bir tanesi de Uygur Türkleri'dir. Bizim Türkiye olarak beklentimiz, Çin Anayasası'nın öngördüğü şekilde, Çin Halk Cumhuriyeti'nde yaşayan herkesin temel hak ve özgürlüklerinden eşit şekilde yararlanmasıdır. Zaman zaman dış dünyaya yansıyan Sincar Uygur Özerk Bölgesi'nden birtakım haberler, akrabalık ilişkileri nedeniyle Türkiye'de farklı yorumlara yol açabilmektedir. Bunun için Urumçi'de bir konsolosluk açılması halinde oradaki bilgilerin doğrudan ve gerçek şekilde yansıtılması, birtakım yanlış anlaşılmaların ve doğru olmayan bilgilerin ortaya çıkmasını da önleyecektir."
Şahin, bakanlığı döneminde Devlet Personel Başkanlığının kendisine bağlı olduğunu ve bu dönemde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Personel Başkanlığıyla Türkiye Devlet Personel Başkanlığı arasında ilişkileri daha da geliştirmek ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak için bir anlaşma imzalandığını söyledi.

Şahin, "Bu anlaşma bağlamında karşılıklı ziyaretler ve çalışma toplantıları gerçekleştirdik. Şimdi takip ettiğim kadarıyla iki ülkenin devlet personel başkanlıkları arasındaki bu işbirliği aynen devam etmektedir" bilgisini verdi.
İki ülke ilişkilerinde karşılıklı istifade edilen çalışmaların olduğunu bildiğini söyleyen Şahin, bunun ilişkilere farklı bir boyut kazandırdığını belirtti.

Üç defa Çin'e ziyaret yaptığını hatırlatan Şahin, "Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin halkına karşı içimde büyük bir sempati bulunmaktadır. Sizi Çin Halk Cumhuriyeti'nden Türkiye'yi ziyaret eden bir heyet olarak bu bakımdan duygularımı yenilemiştir" dedi.

Ziyaretlerden Türkiye'ye her zaman iyi izlenimlerle döndüğünü ifade eden Şahin, "İnanıyorum ki sizler de bu ziyaretinizde Türkiye'de yapmış olduğunuz temaslar sonucunda iyi izlenimler elde etmiş olarak ülkenize dönersiniz" diye konuştu.

-"Çin Komünist Partisi Xuhui Bölgesi Sekreteri Fuchun"-
Çin Komünist Partisi Xuhui Bölgesi Sekreteri Mo Fuchun da heyetteki üyelerin birçoğunun ilk kez Ankara'ya geldiğini belirterek "Madem ki Türkiye'yle Çin arasında köklü bir tarihi dostane ilişkilerimiz var ve akrabalık açısından bakılırsa biz de akraba sayılabiliriz. Tarihte zaten uzun vadeli dostane ilişkilerimiz mevcuttur" dedi.

Yüzyıllar geçtikten sonra Türkiye ile Çin arasında stratejik işbirliği ilişkilerinin ilan edildiğine dikkati çeken Fuchun, "Özellikle siz de 3 defa Çin'i ziyaret ettiniz. Sanırım güzel izlenimle Çin'den Türkiye'ye döndünüz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA