Doların Son 6 Ayın En Yüksek Seviyesini Görmesi

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Bilen, doların yaklaşık altı ayın en yüksek seviyesini görmesine ilişkin, "Bu, bir kriz işareti olmaktan daha öte, ABD ekonomisindeki iyileşmenin sonucu olarak gelişen bir hadisedir" dedi.


Bilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolar/TL'nin dün 2,1936 ile yaklaşık altı ayın en yüksek seviyesini gördüğünü anımsattı.

Dolardaki artışın en önemli nedeninin ABD Merkez Bankası'nın gelecekte faiz artırımına gideceği yönündeki beklenti olduğunu vurgulayan Bilen, artışın dünyadaki parasal genişlemeyi daraltacak gelişmeye sebep olacağını bütün piyasa oyuncularının bildiğini ifade etti.



Bilen, "Dün San Francisco Fed'in yayınlamış olduğu raporda beklenen zamandan daha erken aşamada faizlerin artma ihtimalinin olacağı yönündeki beklenti ve ABD'de tüketici kredilerinde beklenenin çok üzerindeki artış, ABD'nin ekonomik krizi aştığı yönünde yorumlandı" ifadesini kullandı.

Bugün açıklanan büyüme verilerinin beklenenin altında geldiğini dile getiren Bilen, şunları kaydetti:

"Yani 2,1'lik bir ikinci çeyrek büyüme ifadesi, Türkiye ekonomisine ilişkin olumsuz beklentileri işaret edecek niteliği arz ediyor. Türkiye ekonomisinde geleceğe ilişkin olumlu olmayacak beklentiler nedeniyle ülkedeki sermaye çıkışlarına ilişkin daha yüksek düzeyde çıkış beklentisi, kurun hızlıca yukarı doğru hareket etmesine sebep oldu.

Dünyada zaman zaman bu tür şeyler oluyor. Dolar, değer kazanıyor. Bu, ABD ekonomisinin 2008'de girmiş olduğu krizden çıktığına ilişkin güçlü işaretleri ifade ediyor. Bizim dışımızda gerçekleşen durum bu. Türkiye, diğer ülkelerle beraber bundan etkileniyor. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi üzerinde bir kırılganlık riski varmış gibi bir ifade oluşumunun çok doğru olmayacağını düşünüyorum."

Doç. Dr. Bilen, Türkiye ekonomisinin büyüme trendlerini koruduğunu vurgulayarak, kurun yükselmesinin ihracattaki artış trendini olumlu etkileyecek bir şey olduğunu söyledi.

"Bu artışı, olağanüstü kriz işareti olarak değerlendirmiyorum" diyen Bilen, "Bu, bir kriz işareti olmaktan daha öte, ABD ekonomisindeki iyileşmenin sonucu olarak gelişen bir hadisedir. O nedenle bir kriz riski değil, hassasiyetlerin gözetilmesi ve ekonomik göstergelerin kontrol altında tutulacak disiplinde olması gereken bir aşamaya girdik" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA