Sınırda Bekleyen Tankerler Tehlike Saçıyor

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınında bulunan Habur Sınır Kapısı’nda zaman zaman gümrük sahasında bekletilen ham petrol dolu tankerler tehlike saçıyor.

Sınırda Bekleyen Tankerler Tehlike Saçıyor
Sıcak havaların etkisiyle patlama riski bulunan araçların şoförleri kuyruklarda beklemek istemediklerini söylediler
Irak’a benzin ve ham petrol dolusu tankerlerin zaman zaman Habur gümrük sahasında aşırı sıcaklarda bekletilmesi şoförlerin tepkisine neden oldu. Olası bir patlamaya karşı gümrük sahasına ambulansın ve itfaiyenin yetersiz olması şoförleri tedirgin ediyor. Habur’da bekletilen tankerlerin tehlike saçtığını söyleyen şoförler, yetkililerin buna bir çözüm bulmasını istedi.

Tanker şoförlerinden Bekir Yıldız, "Bu araçların hepsi canlı bomba gibidir. Biz mesaimizi veriyoruz. Bunlar niye bu tankerleri bırakmıyorlar. Saha içinde bekletilen tankerler hepsi dolu tankerdir. Biz şoförler hep reziliz. Hiçbir değerimiz yok ve biz bu gümrüğü geçene kadar güvencemiz yok" dedi

Başka bir tanker şoförü Mehmet Sönmez ise, "Tankerler hepsi patlayıcı madde doludur. Saha içinde 500-600 dolu tanker var. Hepsi alev alsa Zaho da gider, Silopi de gider. Ama yetkililer buna bir çözüm bulmuyorlar. Bizi rahat olarak bir gece veya bir gün burada bekletiyorlar. Evrak çıkmadı, şu bu çıkmadı diyor. Yetkililer buna bir çare bulsunlar artık. Dolu tankerler sabah saat 9’dan önce önce sahaya girerse aynı gün yurt dışına çıkar ancak saat 9’dan sonra geldiği zaman mutlaka ertesi güne kalıyor. Yani bir gün beklemek zorundadır. Beklediği zaman ne olur hava sıcak, saha dar araçlar ve şoförler zor durumda. Yaklaşık 600 dolu tanker var, 300 boş tanker de var etti bin araç" şeklinde konuştu.

Şoför Ömer Karadaş ise, "Boş yere bu tankerleri burada bekletiyorlar. Bir yarım saatlik için bir gün bekletiyorlar. Yazıktır bu şoförler, bu arabalar. Görüyorsunuz ne zor şartlar altında gidip geliyorlar. 3 -5 kuruş kalıyor ya da kalmıyor. Ya da bu tankerler için ayrı memur görevlendirsinler. Nasıl ki kasalı araçlar aynı günde çıkıyorlarsa biz de aynı günde çıkmak istiyoruz" diye konuştu.

Sınır üzerinden ticaret yapan taksiciler de benzin ve ham madde yükleyen tankerlerin büyük tehlikeye neden olduklarını söylediler.

Ticari taksicilerinden Kenan Özalp, "Biz Irak’a giderken, köprübaşında mesaiye girildiğinde bu ham petrol çeken tankerler yanımızda park ediyorlar. Aynı şekilde Türkiye gümrüğünde de durduruyorlar. Bu bizim açımızdan çok tehlikelidir. Aynı şekilde Silopi ilçe merkezinin içinden de geçiyor. Bunlar yürüyen bombalardır. Her an patlayabilir. Türkiye gümrüğünde tek bir itfaiye ve tek bir tane ambulans var. Yarın bir gün Allah göstermesin bir patlama olduğu zaman bir Lice patlaması gibi başımıza gelebilir. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA