İsrail'in Gazze'de Bm Okuluna Saldırısı

İngiltere Başbakanı David Cameron, Gazze'de bir Birleşmiş Milletler (BM) okulunun hedef alındığı saldırıya ilişkin olarak, "Yaşanan can kaybının dehşet verici olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Cameron, İsrail'in Gazze'de bir BM okulunu hedef alan saldırısıyla ilgili İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetinin bölgede uygulanacak acil, kapsamlı ve insani ateşkes konusunda hep açık olduğunu belirterek, "Biz bu çatışmanın bitmesini istiyoruz" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Filistin'deki okula düzenlenen saldırıyı "insani hukuk ihlali" şeklinde değerlendirmesi ve "Bu öfke ve nefret uyandıran bir suç eylemidir" açıklamasını da yorumladı. Cameron, "Bence BM'nin bu şekilde konuşmaya hakkı var. Çünkü uluslararası hukuk, eğer böyle birşey olduysa sivillerin ya da okulların hedef alınmaması konusunda çok açık" ifadesini kullandı.
Uluslararası hukukun çiğnenip çiğnenmediği hakkında bir görüş belirtmeyen Cameron, "Ben uluslararası hukukçu değilim. Bunun kararı hukukçulara kalmış bir şey. Ancak uluslararası hukuk güç kullanımının her zaman orantılı olması ve sivillerin hedef alınmaması konusunda çok açık. Tabii ki bu yaşanan can kaybının dehşet verici olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Cameron, sivillerin hedef alınmaması gerektiğini vurguladı ve bölgedeki çatışmayı durduracak en hızlı yolun Hamas'ın İsrail'e füze fırlatmayı sonlandırması olacağını savundu.
BM Genel Sekreteri sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın Refah kentindeki BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okuluna düzenlenen ve 10 sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı şiddetle kınadığı bildirilmiş, binlerce Filistinlinin sığındığı BM tesisine yapılan saldırının açıkça yeni bir uluslararası insani hukuk ihlali olduğu kaydedilmişti.
İngiliz hükümeti, Gazze'de ateşkesin acilen sağlanması ve sivil can kayıplarına son verilmesi çağrısında bulunsa da İsrail'in "Hamas'ın füze saldırılarına karşı kendini savunma hakkı olduğunu" dile getirmeye devam ediyor.
Kaynak: AA