İrak'taki Çatışmalar

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, Irak'ta Kürtlerin silahlandırılmasıyla terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) zayıflatılmayacağını söyledi.

Chebli, Federal Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Irak'ta tüm grupların katılımıyla bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade etti.

Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'ye kapsayıcı bir hükümetin kurulması yönündeki taleplerini ilettiklerini belirten Chebli, ''Irak'taki gelişmelere büyük endişeyle bakıyoruz. Hafta sonunda yaşananlar durumu daha da dramatik hale getirdi'' dedi.

Irak'taki mevcut şartlarda Kürtlerin yapıcı bir rol oynadıklarını ve bu rolü sürdürmelerini istediklerini kaydeden Chebli, ''Kürtlerin askeri olarak silahlandırılmasıyla IŞİD'in zayıflatılacağını düşünmüyorum'' ifadesini kullandı.
IŞİD'in, Sunnilerin destek vermemesiyle zayıflayacağını belirten Chebli, grupların silahlandırılmasıyla söz konusu ihtilafın çözülemeyeceğini vurguladı.
Bir gazetecinin, "İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda Alman hükümeti neden sessiz kalıyor?" sorusuna Chebli, ''Alman hükümetinin sessiz kaldığını düşünmüyorum. Biz, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu ancak ölçülü hareket edilmesini açık bir şekilde ifade ettik'' yanıtını verdi.
Gazze'ye yönelik saldırıların geçen hafta arttığını dile getiren Chebli, sivil altyapı ile Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına zarar verilmemesi gerektiğini belirtti.

Chebli, Alman hükümetinin birçok kez sivil altyapının ve BM okulları ile kurumlarının mümkün olan en yüksek şekilde korunması gerektiğini istediğini ifade etti.

Filistinlilerin seçtiği Hamas'ın meşruluğunun neden kabul edilmediği yönündeki soru üzerine Chebli, şöyle konuştu:
''Hamas, bizim için Filistin tarafı için hiçbir zaman meşru bir muhatap değildi. Bu, demokratik temel prensipleri kabul edilmediği anlamına gelmiyor. Bizim için Filistin Özerk Yönetimi meşru muhatabımızdır.''
Chebli, son aylarda Filistinlilerin Hamas'a olan ilginin azaldığının görüldüğünü iddia etti.
Hamas'ın Filistin'de kurulan Ulusal Birlik Hükümeti'nin bir parçası olmadığını belirten Chebli, Hamas'ın İsrail'i kabul etmediği sürece muhatap olmayacağını kaydetti.

- Ukrayna'daki gelişmeler
Ukrayna'daki ihtilaf konusuna da değinen Chebli, Alman hükümetinin, Ukrayna ile Rusya sınırında olan gelişmeleri dikkatle izlediğini, son haftalarda sınırdaki Rus askerlerinin sayısının arttığının görüldüğünü belirtti.

Rusya'ya gerilimin düşürülmesi ve askeri birliklerini geri çekmesi çağrısında bulunduklarını ifade eden Chebli, Alman Dışışleri Bakanı Steinmeier'in Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmelerde askerlerin geri çekilmesinin yanı sıra savaşçıların ve silahların sınırdan geçmesinin önlenmesini istediğini söyledi.

Kaynak: AA