'Çanakkale 100| Yıl Gezici Müzesi' Yalova'da

"Çanakkale 100| Yıl Gezici Müzesi", Yalova'da ziyarete açıldı.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) desteklenen ve Çanakkale Zaferi'nin 100| yılı etkinlikleri kapsamında hayata geçirilerek "Şehitler Diyarından Anadolu'ya" sloganıyla yola çıkan gezici müze, Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlarla buluştu.
Müzenin açılışını, Vali Esengül Civelek, Belediye Başkanı Vefa Salman, Karamürselbey Eğitim ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma ve Basın-Yayın ve Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya birlikte yaptı.
Müzeyi gezen Vali Esengül Civelek ve protokol üyeleri, malzemeleri inceleyerek, tarihçi-yazar Ahmet Uslu'dan bilgiler aldı.
Ahmet Uslu "Şehitler diyarından Anadolu'ya" sloganıyla projeyi başlattıklarını ifade ederek, "Metrekareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale Savaşlarını Anadolu'da anlatmak amacıyla hazırladığı gezici tır müzede yaklaşık 4 bin materyal sergileniyor. Materyaller arasında milyonda bir ihtimale sahip ancak Çanakkale Savaşı'nda çok rastlanan havada çarpışan mermiler, İngiliz uçaklarından atılan ve Türk askerlerinin ayaklarını parçalayan dört ayaklı çiviler de bulunuyor" dedi.

Kadir Akarkaya ise 2014 sonuna kadar 60 ili gezmeyi ve Çanakkale ruhunu yaşatmayı hedeflediklerini belirterek, "Amaç, Çanakkale Savaşı'nın ruhunun canlı olarak tanıtılmasıdır. Yani tarih bilinci olarak yerleştirilmesidir. Tır, 4-10 Ağustos tarihleri arasında Yalovalıların hizmetine sunulmuştur" dedi.

Kaynak: AA