Abhazların İstanbul'da Sandık Kurması

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden "Abhazya Cumhuriyeti"nin cumhurbaşkanı seçimi için Kadıköy'deki Abhaz Dernekleri Federasyonu binasında kurulan sandık, polis tarafından mahkeme kararıyla el konularak polis merkezine götürüldü.

İstanbul'da Abhazya pasaportu olan TC vatandaşlarının da seçime katılması amacıyla Caferağa Mahallesi Sakızgülü Sokak Işık Apartmanı'ndaki Abhaz Dernekleri Federasyonu binasına sandık kuruldu.
Polis ekipleri de Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'nden alınan mahkeme kararıyla dernek binasına gelerek sandığa el koydu. Dernek binasını da boşaltan polis ekipleri, binaya giriş ve çıkışlara izin vermedi.
Çok sayıda Abhaz da bina önünde toplanarak oy kullanma işleminin engellenmesine tepki gösterdi.
Bu sırada CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, elinde oy sandığıyla dernek binasının penceresinden çıkarak vatandaşları sakin olmaları konusunda uyardı.
- "Bu görüş bildirme"
Daha sonra aşağı inerek açıklama yapan Özkoç, burada bir görüş bildirmeyle ilgili bir forum düzenlendiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu görüş bildirme ve Abhazya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katkı gösterme anlayışı Türkiye'de Abhaz derneği olarak kaymakamlığa, polise, emniyete bildirildi.

Fakat daha sonradan Dışişleri Bakanlığından 'böyle bir izin almadınız, bu bir oylamadır' anlayışı içerisinde, maalesef pazar gününe de denk geldiği için, nöbetçi savcılık tarafından mahkeme kararı çıkartılarak bu binada böyle bir suç işleniyor gibi bir anlayışla emniyetimiz buraya sevk edildi. Emniyetimizdeki arkadaşlarda gelerek burada tutanaklarını tuttular. Ben uzun bir süre sandığı kimseye teslim etmedim. Gerekiyorsa bu sandığı teslim etmeyiz. Sandıkta 40-50'ye yakın kullanılmış görüş var. Daha sonra emniyet mensubu arkadaşlar buradan ayrılacaklar."
Bu sırada Abhazlar, mahkeme kararını görmek istediklerini yoksa sandığın binadan çıkışına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Özkoç da, "Biz hiç bir şekilde yasalara karşı gelerek bir eylem gerçekleştirmiyoruz" ifadelerini kullandı.
Abhaz milletvekili Dmitry Gunbe de Abhazya cumhurbaşkanlığı seçimleri için sabah erken saatlerde gelerek oy vermeye başladıklarını belirterek, "Emniyet birimleri de saat 10|00 gibi gelerek oy verme işlemini durdurdu. Bunun nedeni de Gürcistan devletinin baskısı" dedi.

Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Cengiz Koç da "Abhazya Cumhuriyeti"nin devlet başkanı seçimi için oy kullanmak amacıyla federasyonun binasına sandık kurduklarını söyledi.

Kendilerinin Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları olduğunu kaydeden Koç, "Biz 150 yıldır bu ülkedeyiz ve bu ülkeye hizmet ediyoruz bir şekilde. Her şekilde şehit oluyoruz, gazi oluyoruz ama orada da anavatanımız var. Orada bir cumhuriyet var. Fiili olarak Birleşmiş Milletler üyesi 6 ülke tarafından tanınmış bir cumhuriyet var. Ama burada Gürcistan'ın keyfi uygulamaları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti'nin bize uyguladığı bir baskı politikası var. Yani karşılaştığımız olay bu" dedi.

Bugün yaklaşık bin 800 kişinin oy kullanmak istediğini belirten Koç, polislerin el koyduğu sandıkta da yaklaşık 50 kişinin oyunu kullandığını aktardı.
- Yeniden sandık kuruldu
Polis ekiplerinin sandığı federasyon binasından çıkarmak istemesi üzerine, sandığı vermek istemeyen Abhazlar binanın önüne gelerek çıkışı kapattı.
Abhazların alkışlarla protesto eylemi başlatması üzerine olay yerine çok sayıda çevik kuvvet ekibi geldi. Oy kullanılan sandık daha sonra, polis ekiplerince alınarak İskele Polis Merkezi'ne götürüldü.
Öte yandan, polis ekiplerinin federasyon binasından ayrılmasının ardından tekrar sandık kuran Abhazlar, yeniden oy kullanma işlemine başladı.

İlk oyu da CHP Sakarya Milletvekili Özkoç kullandı.
Kaynak: AA