Bakan Yıldız, Sondaj Yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Petrol varsa biz bunu bulacağız, olmayan petrolü tabii ki bulamayız.

Bakan Yıldız, Sondaj Yaptı
Petrolü bulmak için aramak, aramak için yerli ekipman ve kaynaklarla çalışmamız lazım" dedi.


Bakan Yıldız, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde özel bir şirkete ait yüzde 90'ı yerli kaynaklarla yapılan "Derin petrol sondaj kulesi"nde incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Yıldız, "Petrol, doğalgaz ve jeotermal ile alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasındayız. Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi. Enerji sektörünün yerli aracı Ankara'da yapılmıştır" dedi.

Geçen yıl bir toplantıda, yerli bir sondaj yapıyor olmaları Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olarak ilk siparişi vereceklerini yönündeki sözlerini hatırlatan Yıldız, Türkiye'nin enerji sektöründe son 11 yıl içesinde 5 milyar dolarlık ekipmanı ithal ettiğini belirtti.

Bakanlık olarak, kamu ve özel sektörlere 7.4 milyar dolarlık arama ve sondaj konusunda pay ayırdıklarını dile getiren Yıldız, bunun 5 milyar dolarının ithal ekipmandan oluştuğuna dikkat çekti. Yıldız, yerli bir sondaj makinasının yapılıyor olmasının petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynaklar açısından çok ciddi bir katkı olduğunu vurgularak, bunun stratejik planlamalar açısından da çok önemi bir yer teşkil ettiğini söyledi.

"2013 YILINDA 305 BİN METRE SONDAJIMIZ VAR"
TPAO'nun bir kısım AR-GE projelerine 50 milyon dolar bütçe ayırdığını, bu anlamda 17 projenin desteklendiğini vurgulayan Yıldız, "Yalnızca kazanmak, yalnızca üretimden, sondajdan pay almak yerine bu tür amaçlarımız da var. 1934 yıldan bu yana toplam 5 bin 484 kuyu açıldı. 3'te biri AK Parti iktidarı zamanında açıldı. 2013 yılında 305 bin metre sondajımız var. Yüzde 90'lar civarında yerli ekipmandan oluşan bir yapının Türk mühendislerimiz ve işçilerimiz tarafından yapılmış olmasını son derece önemli ve manidar buluyorum" dedi.

Yıldız, Türkiye'de TPAO da dahil olmak üzere 50 şirketin sondaj faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çekerek, 2013 yılında bir önceki yıla göre 63 kat artışla 173 kuyu açıldığını açıkladı.

"PETROL VARSA BULACAĞIZ, OLMAYAN PETROLÜ BULMAYIZ"
"Petrol varsa biz bunu bulacağız, olmayan petrolü tabii ki bulamayız" diyen Yıldız, "Petrolü bulmak için aramak lazım. Aramak için yerli ekipman ve kaynaklarla çalışmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız burayla ilgili yapılan faaliyetleri, çalışmaları bizzat yerinde görmek isteyecektir. Çünkü o heyecanı duyan birisi olarak bunu yapacaktır" diye konuştu.

Son 11 yılda 2.3 milyon metrelik sondaj yapıldığını açıklayan Yıldız, "Bunların bir çoğunun makinalarla yapıldığını düşünürsek, yerli sondaj makinasının önemini anlamış oluruz. Biz yerli sondajlarda bunları kullanacağız. Aynı zamanda Irak'ın istikrarına kavuşmasıyla beraber, Suriye'nin eski stabil haline uygun şartlarda dönmesiyle beraber İran ve bütün komşu ülkelerimizle sondaj makinalarına yapılan talebin her geçen gün artacağını görmüş olacağız" diye konuştu.

"YERLİ SONDAJ PLATFORMUNU DA YAPACAĞIZ"
Yerli sondaj platformunu da yapacaklarını açıklayan Yıldız, "Bu kabiliyet tersanelerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeterki denizlerde yapmış olduğumuz arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım. Bunun üretiminin sondaj makinasıyla beraber görelim" dedi.

Yıldız, özel sektörün kendini geliştirdiğini belirterek, "Sismik aramalarla alakalı Norveç'ten bir gemi aldık. Aynı zamanda yerli olarak daha biyoniklerinin ithal edilmek kaydıyla üretimini sağlıyoruz. Mühendislerimize güveniyorum. Bir mühendis olarak bu heyecanı hissediyorum. Bu pazarın önünü açacağız. Petrol, doğalgaz ve jeotermalde sektörün önünü açtığımızda özel sektör bu fırsatları sonuna kadar değerlendirmiş olacak" diye konuştu.

MALİYETİ 25 MİLYON DOLAR
Bakan Yıldız, açıklamalarının ardından sondaj kulesine çıkarak, incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Yıldız, daha sonra yüzde 90'ı yerli kaynaklarla yapılan "Derin petrol sondaj kulesi"nin komuta kokpitine oturarak, makinayı ilk kez test etti.

Pi Makina tarafından üretilen 400 tonluk derin petrol sondaj kulesi 7 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. İtalyanlarla ortak yapılan makina tam otomatik. İnsanların gözlemci konumunda olduğu makinayla yerli kaynaklar kullanılarak, yurtiçinde ve yurtdışında petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Yurtdışındaki maliyeti 50 milyon dolar olduğu belirtilen makina İtalyanlarla ortaklaşa olarak Türkiye'de 25 milyon dolar maliyetle üretildi. Bazı hidrolik aksamları ise İtalyanlardan alındı

Kaynak: İHA