Rize’de Av Turizmi

Yabancı avcıların Rize’ye olan ilgisi artıyor.

Rize’de Av Turizmi

Profesyonel yabancı avılar özellikle Rize ve Artvin’de çengel boynuzlu keçi avlayabilmek için binlerce TL harcıyor.

Neredeyse turizmin her dalının yaşandığı Doğu Karadeniz Bölgesi profesyonel avcıların ve yaban hayatı gözlemcilerinin ilgisini çekiyor.

Türkiye Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Kasım Ekşi, turizmin neredeyse her dalının yaşandığı Rize’de gelişen turizm imkanları ve alt yapısı ile turizmin 12 aya yayıldığına dikkat çekip, “Küresel ısınmanın artması özellikle yaz aylarında turistlerin serin olan yaylaları tercih etmesine neden oluyor. Arap ülkeleri gibi sıcak ülkelerden her geçen yıl katlanarak artan bir turist akını var. Din, doğa, su, doğa sporları, termal, kara ve akarsu avcılığı, kuş ve yaban hayati gözlemciliği gibi bir çok alternatif turizm dalını bölgemizde görmek mümkün. Alternatifin bol alması ve gelişen kış turizmi bölgemizde turizm sezonunun 12 aya yayılmasını sağlıyor” dedi.

BİR KEÇİ İÇİN BİNLERCE TL ÖDÜYORLAR
Ekşi, Rize’nin son yıllarda profesyonel avcıların da uğrak yeri olduğunu ifade ederek, “Bölgemiz sahip olduğu coğrafi özellikler ve yaban hayati çeşitliliği açısından profesyonel yabancı avcıların ilgisini çekiyor. Özellikle çengel boynuzlu dağ keçisi avı için bölgemize gelen bayancı avcılar bir tek keçi için bile 10 bin TL civarında para ödüyor. Dünyada sadece bizim bölgemizde yaşayan çengel boynuzlu dağ keçisi avı için yıllık olarak ölçülen hayvan popülasyonuna göre Rize’de yıl içerisinde 3 veya 4 keçinin avlanmasına izin veriliyor. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından her yıl av için ihaleye çıkılıyor. İhaleyi kazanan firma dünyanın en seçkin avcılarını bölgeye getirerek kontrollü olarak avlanmalarını sağlıyor. Bu avcılardan verilen süre içerisinde avlanmaları isteniyor. Avlanacak hayvan sayısının son derece kısıtlı olmasına rağmen çengel boynuzlu dağ keçisi avcılığı büyük ilgi görmekte. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü rakamlarına göre geçtiğimiz yıl yabancı avcıların avladığı dört keçi karşılığında elde edilen gelir 90 bin TL” dedi.

Ekşi, Milli Parklar Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, Anadolu yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu gibi hayvanların avlanması için Almanya, Amerika, Avustralya, Belçika, Danimarka, Fransa, İtalya, Norveç, Rusya, İspanya ve İsveç’ten yoğun bir talep olduğunu bildiklerini belirtti.

Ekşi, avlanma yapılırken gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de denetim ve kontrollerin üst seviyede olduğuna dikkat çekti.

YABAN HAYATI GÖZLEMCİLİĞİ
Ekşi, yaban hayatı gözlemciliğinin Rize ve çevresinde her geçen gün önem kazandığına dikkat çekerek, “Bitki ve kuş gözlemciliğinin yanında yaban hayatı gözlemciliği de her geçen gün değer kazanmaktadır. Yaban hayatı gözlemcileri yaz ve kış döneminde bölgemizi ziyaret ederek aktivitelerde bulunmaktadırlar. Rehberlerin eşliğinde yaban hayatını olumsuz yönde etkilemeden bu turistler özel cihazları ile yabani hayvanları gözlemleyip görüntülerini alabilmektedirler. Bizim ülkemizde henüz yeterli ilginin gösterilmediği bu turizm aktivitesi gelişmiş ülkelerin vatandaşları tarafından önemsenmektedir” dedi.

Kaynak: İHA