Ayçiçeği Tarlalarında Mildiyö Hastalığı Görüldü

Bilecik’te, ayçiçeği ekim sahalarında mildiyö hastalığı tespit edildi.

Ayçiçeği Tarlalarında Mildiyö Hastalığı Görüldü

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne bağlı teknik ekipler, ayçiçeği tarlalarında yaptığı kontrollerde mildiyö hastalığının yoğun bir şekilde olduğunu saptadı. Hastalığın bu yıl aşırı yağmur ve nemle birlikte havaların ısınması sonucu ortaya çıktığı açıklandı.

Yetkililer tarafından ayçiçeği hastalığı hakkında yapılan açıklamada;
"mantari bir hastalık olan mildiyönün havaların ısınması ve nem seviyesinin yükselmesiyle kendini gösterdiği" belirtildi. Yapraklar üzerinde önce küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerin belirmesine yol açan hastalığın ilerledikçe renklerinin kahverengi ve siyaha dönüştüğü belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına doğru ilerliyor, daha ileri safhalarda lekeler yırtılıyor, kuruyor ve bazen çürüyor. Meyvelere geçebilen hastalık, esmer lekeler bırakırken ürünün hem miktarını hem de kalitesini çok olumsuz etkiliyor. Zamanında tam müdahale edilmediğinde ilaçlama yapılmazsa hastalık ilerledikçe ayçiçeğin her tarafını kurutuyor, verim alınması çok zor.”
Bilecik’in Çakıpınar köyü istikametindeki tarlasına ayçiçeği eken çiftçi Arif Cengiz, kuraklık nedeniyle bitkinin boylarının kısa olduğunu, boynunu büktüğünü, yapraklarının kuruduğunu ve kafasındaki tanelerin tam oluşmadığını söyledi.

Kaynak: İHA