'Ana Tanrıça Kenti' Ziyarete Açılıyor

Antik çağŸda ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle kervanların uğŸrak yeri olarak bilinen Metropolis Antik Kenti, tamamlanan yatırımla artık tarih severlerin de uğŸrak noktası olacak.

İzmir'in önemli arkeolojik miraslarından Torbalı'daki Metropolis Antik Kenti'nde Kültür ve Turizm BakanlığŸı, Celal Bayar ǜniversitesi, Sabancı Vakfı ve Torbalı Belediyesi işŸbirliğŸinde yürütülen kazılarda bu yıl önemli bir eşŸik aşŸılıyor. Altyapısı büyük oranda korunabilmişŸ tarihi yapılarıyla tanınan Metropolis'in ören yeri statüsü kazanması için gerekli yatırımlar tamamlandı. Antik kentin bu yıl ziyarete açılması bekleniyor.
Metropolis'te yürütülen çalışŸmalar hakkında bilgi veren kazı başŸkanı Celal Bayar ǜniversitesi Arkeoloji Bölüm BaşŸkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, M.ǖ. 3'üncü yüzyılda kurulan ve döneminde Smyrna ve Efes antik kentleri arasındaki yolda önemli bir ticaret kenti olan Metropolis'in mitolojide "Ana Tanrıça Kenti" olarak bilindiğŸini ifade etti.

Kentin orta büyüklükte olmasına rağŸmen aynı dönemde kurulan diğŸer kentlere göre daha estetik yapılara sahip olduğŸunu, özellikle kamusal binalarında kullanılan mermer işŸçiliğŸinin hayli farklı olduğŸunu anlatan Aybek, "Metropolis'teki tiyatro, meclis binası ve hamamlarda çok önemli bir sanatsal üslup var. Yapılar bir heykel inceliğŸiyle yapılmışŸ. Yapılan kazılarda kentin sandığŸımızdan daha büyük olduğŸuna yönelik bulgulara da rastlıyoruz. ǖrneğŸin kentteki üçüncü büyük hamamda kazı çalışŸmalarımız devam ediyor. YaklaşŸık 6 bin metrekare alana kurulu hamam gerçekten ihtişŸamlı bir yapı. Roma dönemi hamamının altyapısının önemli ölçüde günümüze kadar korunduğŸunu görüyoruz" dedi.

Antik dönemde hamamların sadece temizlik işŸlevi görmediğŸini bu yapılara kentin sosyalleşŸme mekanı olarak bakıldığŸını dile getiren Aybek, o dönemde kentlilerin günlerinin önemli bölümünü hamamlarda geçirdiklerine dikkati çekti. Hamamlarda, sıcak ve soğŸuk banyoları, masaj salonları ve dinlenme salonlarının yanında güncel tartışŸmaların yapıldığŸı, politikacıların söylevler verdiğŸi salonların da bulunduğŸunu belirten Aybek, hamama gelen soylulara hizmet veren köleler için de servis koridorlarının bulunduğŸunu kaydetti.


Hamamların bir mühendislik harikası olduğŸuna işŸaret eden Aybek, kazı çalışŸmaları devam eden Roma hamamının altyapısının önemli ölçüde korunduğŸunu bildirdi. O dönemde hamamı ısıtmak için kullanılan odun ve zeytin küspesine ait küllerin dahi kazılarda sağŸlam bir şŸekilde ortaya çıkarıldığŸını ifade eden Aybek, antik çağŸda günlük yaşŸama ilişŸkin bilgi edinmek isteyenlerin Metropolis'i mutlaka ziyaret etmesi gerektiğŸini belirtti.

Metropolis'in ören yeri statüsüne kavuşŸması için yapılan yatırımın tamamlandığŸını ifade eden Aybek, "Metropolis ǖren Yeri Ziyaretçi KarşŸılama Merkezi ve Gezi GüzergÇ¢hı Düzenlemesi Projesi" ile ziyaretçilerin moden teknolojiyi kullanarak tarih yolculuğŸuna çıkabilmesinin amaçlandığŸını söyledi.
- 10 binin üzerinde eser çıkarıldı
Metropolis'in tarihi, kentin yakınlarındaki Neolitik LJağŸ'daki ilk yerleşŸim izlerinden Klasik LJağŸ'a, Hellenistik LJağŸ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor.
Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda antik tiyatro, peristyl evler, stoa (sütunlu galeri), bouleuterion (meclis binası), üç Roma hamamı, gymnasion (spor salonu), devlet agorası, dükkanlar, genel tuvalet, sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşŸturan yapılar ve mekanlar bulundu.
Ayrıca bu mekanların kazı çalışŸmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişŸi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşŸan 10 binin üzerinde tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, bugün İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.


 
Kaynak: AA