Engelliler Türkiye'de İlk Kez Afet Eğitimi Alacak

Başbakanlık tarafından desteklenen ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği, Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen proje ile engelliler deprem öncesi, anı ve sonrasında nasıl davranacaklarını öğrenecek.

Engelliler Türkiye'de İlk Kez Afet Eğitimi Alacak
Arama kurtarma ekipleri de eğitilerek, enkaz altında kalan işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa, "Orada kimse var mı?" diye seslenme dönemi artık tarihe karışacak.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından desteklenen proje ilk Yalova'da hayata geçti. Yalova AFAD, Yeni Yaşam Engelliler Derneği ve Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen projeyle engellilerin deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirilmeleri hedefleniyor. İlk aşamada çeşitli engel gruplarına eğitim verecek hocalar yetiştirilecek

Nasıl eğitim verilmesi gerektiği ise değişik engel gruplarından teşkil edilen beşer kişilik engelli grubunun katılımı ile tespit edildi. Yalova genelindeki engelli vatandaşın adres ve engel bilgileri de derlenerek, çalışmayı yürüten dernek ile Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde saklanıyor. Enkaz altında kalmış işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa artık "Orada kimse var mı?" diye sorulmayacak.

Proje kapsamında engelli vatandaşlara afet eğitimi verecek 10 kişi yetiştirildi. Bu eğitmenlerden biri ise işitme engelli. İşitme engellilere eğitimi bu eğitmen verecek. 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren engellilere ve ailelerine deprem anı ve sonrasında hayatta kalmanın yolları anlatılacak. Eğitimlerin Yalova'da tamamlanmasının ardından ülke genelindeki eğitimlerin verilmesine geçecek. Bu eğitimler ise Yalova AFAD ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği işbirliği içerisinde aşamalı olarak verilecek.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslanhan, "İlk Yalova'da uygulanan bu projeyle aslında Türkiye’ye ışık tuttuk. Türkiye'de engelli ve afet konusunda bir çalışma yok. Bir spastik engellinin evde alacağı tedbir ile bir beden engellinin alacağı tedbir aynı değil. Bunları yerinde inceleyip çözüm bulmak lazım. Bir de nasıl eğitim verileceğinin metodunun incelenmesi lazım. Bu konudaki ilk aşamayı bitirdik. Afet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, SHÇEK, belediye ve STK'larla işbirliği içerisinde bir çalışma yaptık. Nasıl bir eğitim verilmesi konusunda Kocaeli Üniversitesi ile birlikte çalışma yapıldı. İşitme, görme, beden ve zihin engelli 5'er kişi belirledik. İstişare yaptık. Onların fikirlerinden de yararlandık. İlimizde ulaşabildiğimiz bütün engelli ve ailesine Yalova AFAD ve dernek işbirliğiyle eğitim vereceğiz. Bu vesile ile 1999 Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim; mekanları cennet olsun. Rabbim tekrar yaşatmasın" dedi.

Kaynak: İHA