'yürüyen Adam'Mardin'de
Felsefe öğretmeni Metin Bayrak, doğa ve insan katliamlarına tepki amacıyla 2 Temmuz tarihinde başlattığı, 'Ortak hafıza' yürüyüşü çerçevesinde Mardin'e geldi.
Bayrak, Türkiye’de gerçekleşen katliamlara tepki amacıyla 2 Temmuz tarihinde Sivas Madımak’ta başlattığı ortak hafıza yürüyüşünün 2. etabını Mardin'de tamamladı. Mardin'de Bilge köyünün ziyaretinin ardından Mardin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Bayrak, şiddetin bir iletişim biçimi ya da aracı olduğunu söyledi.
Bayrak, "Şiddetin bu denli yaygın olması, hepimizin bu dili bilmesidir. Nasıl iletişim kuracağız? Derdimizi nasıl ifade edeceğiz? Kamuoyu ne zaman bir olaya ilgi gösterir? Sıklıkla bir yerde şiddet varsa, gözler oraya çevrilir. Şiddetin politik halidir bir bakıma katliamlar. Her katliam, gasp edilmiş yaşamlardır. Bir ayrık otu için de bir kelebek için de bir insan için de geçerlidir. Bir insanın ölmesi trajedi, bir milyon insanın ölmesi istatistiktir. Her gün dört işçi iş kazalarında ölürken Soma gündeme oturdu, hoş, şimdi unutuldu. Oysa her yıl neredeyse dört Soma oluyor. Diğer yandan 2002 ile 2011 yılları arasında resmi rakamlara göre 4 bin 410 kadın, onları seven baba, koca, sevgili, kardeşi tarafından öldürüldü. Bugün ajanslara düşen habere göre 2013'te 13 bin kadın şiddet görmüş. Bir başka dil mümkün. Sorunlarımızı şiddete, katliamlara başvurmadan da çözümleyebiliriz" dedi.
Katliamlara karşı başlattığı 'Ortak hafıza yürüyüşü'nün ikinci etabını dün Bilge köyünde tamamladığını belirten Bayrak şöyle dedi:
"Mezarlığa girince bedenimdeki değişimleri, yürüyüşün ikinci etabının bu son noktasında bana eşlik eden dostlara 'kanım dondu' deyimi ile anlatabildim. Şiddet, bir iletişim biçimi olarak tarihsel süreçte hep kullanılagelmiş, Gelenekte yeri olan kültürel bir değerdir. Hayatın ürettiği sorunları çözmek için isteyen insan, geleneğine bakar. Öyle bir çözüm üretmelidir ki toplumsal anlamda onaylansın. Her 'çözüm' denemesi, onaylanma talebidir bir bakıma. Genelinde töre özelinde namus sorununu çözme biçimleri kurumlaşıp geleneğe dönüşür. Mevcut geleneği değiştirmenin koşulu yeni bir gelenek üretmekten geçmekte, Kürdistan coğrafyasında feodalizm, hala başat bir değişkendir. Feodalizmle harmanlanmış iktidar, kendini beden üzerinde yeniden üretir. Herhangi bir sorunla karşılaşan kişi, karşılaştığı sorunu, mülkiyet alanına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirir. Bu dili kullanmayı vicdanen reddetmeye, şiddete, katliamlara karşı vicdani ret çağrısı yapıyorum."
İlk etapta 210 ikincisinde 260 bin adım attığını, yürüyüşünün üçüncü etabında Mardin'den Roboski'ye yürüyeceğini anlatan Bayrak, "Katliamlara, şiddet kültürüne karşı mücadele edenleri, destek vermek isteyenleri yürüyüşe katılmaya davet ediyorum" diye konuştu
Bayrak, konuşmasının ardından yürüyerek Şırnak'ın Uludere ilçesine gideceğini söyledi.
Ortadoğu Haklarının Birliğini Koruma Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Derneği Başkanı Burhan Hedbi ise, "Bu projeye ne için destek verdiğimizi söylemem gerekirse, ortak hafıza yürüyüşünü desteklememizin ve önemsediğimizin sebebi günümüzde ötekinin, öteki adlettiğimizin acısını paylaşmak. Bizden olmayan bir topluluğun acısını paylaşa bilme erdemini gördüğümüz için destek verdik. Şu an gündemde olan Rojova ve Şengal’de çocuklar susuzluktan tabiri caizse 21. yüzyılın asrının Kerbela'sını yaşarken böyle bir sese destek vermemek kendi ilkelerimizle bağdaşmadığı için Bilge köyünde olan etabına destek verdik. İnşallah bundan sonra Roboski’ye uğurlayacağız. Topluma bu sesi verdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Umarım bu sese ses verenler çok olur ve öteki adetlerimizin öteki olmadığını algılarız" şeklinde konuştu.