12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşması

Resmi olmayan sonuçlara göre 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi balkonundan vatandaşlara hitap etti.

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın balkon konuşması
Recep Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52'sini alarak Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı oldu.

Resmi olmayan sonuçlar sonrası ilk konuşmasını İstanbul Sütlüce'de yapan Erdoğan, ardından Ankara'daki AK Parti genel merkezinde vatandaşlara hitap etti.

Erdoğan, her seçim sonrası yaptığı gelenekselleşen balkon konuşmasında 'uzlaşma' mesajları verdi, ''Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım' dedi.

77 milyonun cumhurbaşkanı olacağını söyleyen 'Bu seçimin kaybedeni yok, Şahsıma oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevmeyenlerimiz de kazanmıştır' ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:


'Sizleri bu tarihi günde demokrasinin ve milli iradenin bu zafer gecesinde en kalbi ifadelerimle selamlıyorum. Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleşen bu seçimlerin kardeş ülkelere hayırlı olmasını rabbimden niyaz ediyorum.

Şahsımı Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. cumhurbaşkanı seçen aziz milletime şükranlarımı sunuyorum. Bize oy versin ya da vermesin tarihin yazılmasında katkısı olan tüm vatandaşlarıma teşekkür ediyorum.

Yurtdışında ilk kez oy kullanan kardeşlerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 81 vilayetimizde bize hayır duasında bulunan kardeşlerime teşşekürlerimi iletiyorum.

Kardeşlerim, bugün bu seçimi kazanan sadece Recep Tayyip Erdoğan değil, bugün milli irade bir kez daha kazanmıştır. Bugün demokrasi bir kez daha kazanmıştır. Şahsıma oy verenler kadar, şahsıma oy vermeyenler de, sevmeyenlerimiz de kazanmıştır.

Bugün büyük Türkiye öncü Türkiye kazanmıştır. Sadece Türkiye değil, Bağdat, İslamabat, Kabil, Beyrut ve Üsküp de kazanmıştır. Bugün Şam, Humus, Ramallah, Trablus, Kudüs de kazanmıştır. Bugün 77 milyon kadar, yeryüzünde aziz milletimizin kader arkadaşları da kazanmıştır. Buradaki coşkuyu gönüllerinde yaşayan herkese tek tek teşekkür ediyorum.

Herkese selamlarımı, sevgilerimi yolluyorum. Ramazan, sıcak, oruç demediniz bizimle meydanlarda buluştunuz. Milletin adayına oy istediniz. Aziz milletim, adaylığımız açıklandığında bunun bir Fatiha olduğunu söylemiştik. Bugün kutlu bir Fatiha'yı, kutlu bir açılışı idrak ediyoruz.

Bugün bir dönemin kapılarını kapatık, yeni bir döneme adın atıyoruz. Çankaya halkıyla bütünleşmiştir. Uzun yıllar boyunca demokrasinin üzerinde vesayet aracı olarak muhafaza edilen Çankaya milli iradenin tam egemenliği altına girmiştir.

Bugün devletle milletin muhabbetle kucaklaştığı gün. Milletine tepeden bakan devlet anlayışı sona erdi. Devletin ve milletin iki ayrı istikameti bulunmuyor. Devlet ile millet aynı istikamette çalışıyor.

Eylül 2010'da kabul edilen anayasa değişikliği 12 Eylül darbesinin izlerini silmiştir. 27 Mayıs'ın vesayet anlayışı olarak Türkiye'ye dayattığı cumhurbaşkanlığı anlayışı tedavülden kalkmıştır. AK Parti'yi kurduğumuzda Menderes gibi yeter söz milletin demiştik.

Şimdi söz de karar da milletin oldu. Aracılar vasıtasıyla cumhurbaşkanı seçmediniz. Bizzat kendiniz seçtiniz. Millet sadece meclisi ve hükümeti tayin eden değil cumhurbaşkanını da tayin eden güce erişmiştir.

Yarınlar bugündn çok daha iyi olacaktır. Bugün Türkiye'nin gücüne güç katıldı. 2023 ve 2071 hedefleri çok daha yakınımıza gelmiştir. 9 seçime girdik, hepsinden zaferle çıktık. Ve oylarımız yükselerek sandıktan çıktık. Hemen her seçimde bir balkon konuşması yaptım ve seçmene seslendim.

Aziz milletime her seslenişimde kalbimle ve vicdanımla seslendim. Balkonda ne söylediysem arkasında durdum. Bu 9. seçim konuşmamda da gönlümün ve vicdanımın hissiyatını sislere aktarıyorum. Bütün kalbimle söylüyorum ki 77 milyonun her biri için bu seçimin malubu yoktur. Milletimiz içinde bu seçimin kaybedeni yoktur. Statüko kaybetmiştir.

İnanıyorum ki muhalefet bugünden itibaren politikalarını gözden geçirecek ve yeni Türkiye'ye göre bir muhalefet tarzı inşa edilecektir. Gönülden ifade ediyorum. Bugün yeni bir toplumsal uzlaşma sürecini hep birlikte başlatalım. Eski tartışmaları eski Türkiye'de bırakalım. Gerilimleri eski Türkiye'de bırakalım.


Anayasa değişikliğinde derdimiz bağcı dövmek değil, üzüm yemek. Ama uzlaşma olmadı, en sonunda Meclis Başkanı açıklamasını yaptı. Uzlaşma kendi inandıklarını karşıya dayatma değildir.

Üzüntüm var böyle olmaz. Muhalefet siyaha beyaz deme sanatı değildir. Onun için inanıyorum ki muhalefet kendisini check edecektir. Başarısız olduğumuz olduğumuz alanlarda kendimizi sorguya çektik. 40 yıllık siyasi mücadelemiz bu anlayışın şahididir. Değişimden çekinmedik. Milletimizin gerçekleriyle kendimizi sorguladık ve değişim mücadelesi verdik.

Bize yasaklananların başkalarına yapılmaması için azami dikkat gösterdik. Hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmedik. Bize oy verenlere hizmet götüren oy vermeyenleri tahkir eden bir siyasi anlayışımız olmadı. Bunu eylemlerimizle de ortaya koyduk. Beldiye Başkanı olduğum dönemde de icraatlarımızla ortaya koyduk.

Muhalefette olduğumuz zaman bizim neler çektiğimizi biz biliriz. Bize dikkatör diyenler kendi muhasebelerini yapsınlar. Bize otoriter diyenler kendi muhasebesini yapsınlar. Bizi tek adam olmakla itham edenler kendilerini sorgulasınlar.

Kendileri dışındakileri sıradan görenler, kendilerini eğitimli başkalarını cahil görenler vicdan muhasebesi yapsınlar. Yetki aldığımız dönemde yaptıklarımıza baksınlar. Lütfen ellerini vicdanlarına koysunlar ve kararlarını öyle versinler.

Hepimiz aynı bayrak altında geleceğe yürüyoruz. Milletimiz, bayrağımız, devletimiz bir. Kardeşlerim, hepimiz aynı ecdadın aynı tarih evlatlarıyız. Siyasi görüşlerimi, yaşam tarzlarımız, inançlarımız, etnik kökenlerimiz farklı olabilir. Ama biz bu ülkenin evlatlarıyız. Her birimiz bu devletin sahipleriyiz.

Alevi'den Sunni'den önce Türkiyeli vardır. Bugünden itibaren yeni bir istikbali inşa etmek istiyoruz. Her birimiz kendimizi vicdan muhasebesine tutalım. Muhalefetin gerilim siyasetini bir kez daha sorgulayalım. İnanın bu sorgulamayı samimiyetle yaparsak, herkesin ne kadar ortak yanı olduğunu daha iyi göreceğiz. Şu anda karşımda başörtülü de başı açık kardeşim de vardır. Bunu adı 'toplumda birlik'tir. Bunu halletmeye mecburuz. Bayrağımız bir, İstiklal Marşmız, dağlarımız, nehirlerimiz bir tarihimiz, bugünümüz, kaderimiz bir. Aracıları, tercümanları fitne odaklarını bırakalım birbirimizin gözüne bakalım. Farklı bir Türkiye'yi gelin hep birlikte kuralım.

Ortaya çıkan sonuçlar gösteriyor ki uzlaşma çatıda değil, parti üst yönetimlerinde değil tabanda olmuştur. Tabandaki bu uzlaşmayı güçlendirelim. Merkez Bankamız adeta boşaltılmıştı. Şimdi ise 133 milyar dolar var. IMF'ye borç verir duruma geldik. Enflasyon yüzde 30'du şimdi tek haneli rakamlarda. Bugün bu muhasebeyi yapma günüdür. Küslükleri elimizin tersiyle itme günüdür.

Paralel yapının tabanındaki temiz kardeşlerimden bir kez daha sorgulama yapmalarını tavsiye ediyorum. Bizim davamız şahsi bir dava değil. Ulusal güvenliğimizi kim tehdit ederse karşısında bizi bulacaktır.

Bizim davamız medeniyet davasıdır. Güçlü Türkiye büyük Türkiye davasıdır. İhanet şebekesini vatanı ve milleti için değil, başka odaklar için çalıştıklarını anladıklarında bu ön yargını kırılacağını biliyorum. Beşer şaşar...


Bize bedduanın beddua edenlerin arkasından gitmek yakışmaz. Hiç kimse kusursuz değildir. Paralel yapıya gönül vermiş kardeşlerim kendi dünyalarında yeni bir sayfa açsın istiyorum. Bugün yeni bir gündür, Türkiye için yeni bir miladın günüdür. Altını çizerek ifade ediyorum. Şahsıma oy verenlerin değil, 77 milyonun cumhurbaşkanı olacağım.


Hayatım boyunca yaptığım gibi ülkesi milleti ve bayrağı için çalışan bir cumhurbaşkanı olacağım. Bugün hiç kimse hüzünlenmesin. Kimse kaybettiği hissine kapılmasın. Türkiye'nin önü dünden daha parlaktır. Devletin ve milletin yıldızı düne göre çok daha parlaktır.

Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanlığını şahsıma tevdi eden aziz milletime bir kez daha teşekkür ediyorum. Seccadelerinin üzerinde camilerde evlerde mırıl mırıl bizim için dua eden kardeşlerimize şükranlarımı sunuyorum. Parti görevlilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Bu kampanyada şarkılarına kendi ruh dünyalarını katan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum.

Bu sanatçılarımızdan Murat Göğebakan kardeşimizi hakka uğurladık. Bu kardeşimize hep birlikte bir Fatiha gönderelim. Bizimle birlikte yola çıkan sonradan evfat eden kardeşlerimize şehitlerimize bir Fatiha gönderelim.

Duaları için Gazze'nin mazlumlarına teşekkür ediyorum. Suriyeli mazlumlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu akşam itibariyle Gazzeli yaralı kardeşlerimizi Türkiye'deki hastanelere aktarmaya başlıyoruz.

Bize bu toprakları bu vatanı kutsal bir emanet olarak bırakan şehitlerimize rahmet diliyorum. Gözün ayrın Türkiye, teşekkürler Türkiye Allah'a emanet olasın Türkiye...Seçimlerimiz hayırlı olsun, yeni Türkiyemiz hayırlı olsun Allah yar ve yardımcımız olsun.'