'Çocuk Cezaevleri Kapatılsın' Diye Gökyüzüne Dilek Feneri Uçuruldu

Diyarbakır'da Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimince, "Çocuk cezaevleri kapatılsın" sloganıyla gökyüzüne dilek feneri uçuruldu.

E Tipi Kapalı Cezaevi önünde gökyüzüne dilek feneri etkinliği için girişim oluşturan yetkililer ve çocuklar bir araya geldi.
Etkinlik öncesinde açıklama yapan girişim üyesi avukat Gamze Yalçın, çocuklara zarar veren bu kurumların kapatılması gerektiğini söyledi.

Yalçın, çocuklara özgü adalet sistemi hedef alınarak çocuklara yönelik eğitici, onarıcı, telafi edici toplumsal dayanışma ve barışı sağlayıcı tedbirlerin uygulanmasını istedi.
Yalçın, suç ayrımı gözetilmeden ve çocuklar adalet sistemine temas ettirilmeden farklı ülkelerde uygulanan yöntemlerin bir an önce yasal bir zemine kavuşturulması talebinde bulundu.
İnfaz kurumlarındaki çocukların hangi koşullarda olduğunun tespit için bağımsız ve sivil denetime açılması gerektiğini ifade eden Yalçın, şunları söyledi:
"Çocuk cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine sorumluların kayıtsız kalması ve etkin soruşturma yürütülmemesi neticesinde, failler cezasız bırakılırken çözüm, mağdur çocukların farklı cezaevlerine sürgün edilmesinde aranmıştır. Çocuklara zarar veren bu kurumların kesinlikle kapatılması ve çocuğa özgü adalet sistemi hedef alınarak eğitici, onarıcı, telafi edici toplumsal dayanışma ve barışı sağlayıcı tedbirlerin uygulanması gerekmektedir. Suç ayrımı gözetilmeden ve çocuklar adalet sistemine temas ettirilmeden farklı ülkelerde uygulanan yöntemler bir an önce yasal bir zemine kavuşturulmalıdır."
Çocukların taleplerine kulak vermemenin çalışmanın eksik yürümesine neden olacağına vurgu yapan Yalçın, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Çocukların taleplerine kulak vermeme, çalışmanın eksik yürümesine neden olacaktır. Girişim bünyesinde çocuk komisyonu oluşturulmuştur. Cezaevlerindeki hak ihlallerine maruz kalan içerideki arkadaşları ve akranları için çocuklara özgürlük temennisi ile gökyüzüne dilek fenerlerimizi uçuracağız."
Dilek fenerleri gökyüzüne uçurulduktan sonra grup sessizce dağıldı.

Kaynak: AA