Uzmanlar, Ösys Adayalarını Tercih Yapmada Uyardı

Tercih Danışma Merkezleri Adıyaman İl Koordinatörü Uzm. Psk.

Uzmanlar, Ösys Adayalarını Tercih Yapmada Uyardı
Dan. Abdulkerim Işık, ÖSYS adaylarını, tercih yapma konusunda uyarılarda bulundu.
Işık, “Her yıl olduğu gibi yine tercih dönemine ulaştık ve çabalarımızın tam da karşılığını tercihlerimizle alacağız. Yaptığımız tercihler geleceğimizi dolayısı ile hayatımızı etkileyecek bir süreçtir. Aynı zamanda tercihlerimizde pişman olacağımız hatalardan en iyi uzmanlarla birlikte korunabiliriz" dedi.

Artık LYS, YGS, önlisans, lisans, açıköğretim, sınavsız geçiş, gibi birçok faktörle aynı anda muhatap olundugunu ve verilecek kararların hepsini birden kapsaması gerektiğini ifade eden Işık, şunları söyledi:
"Aslında sınavların ve çıktılarının çok çeşitli olması, sınav kılavuzlarının çok kabarık ve yeterince incelenmemesi adaylarda ciddi kafa karışıklıklarına ve yanlış, eski bilgi ve önyargılarla hareket etmesine yol açıyor. Adaylar tercih yaparken en yüksek puan ile öğrenci alan üniversiteye girmeyi hedef alıp çabalarken aynı anda bununla birlikte, gerçekten kendilerini geliştirebilecekleri en uygun ortamı seçmelerinin dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri olduğunu unutmamalıdır. Tercihler yapılırken bireyin özelliklerinin ve koşullarının dikkate alınmamasından dolayı pek çok öğrencinin okuduğu fakülteden memnun olmadığını ve bir-iki yıl sonra da ayrılarak tekrar sınava girdiklerini hayatlarında önemli gecikmeler yaşadıklarını sıklıkla görüyoruz. Gençler; kendilerini puanım ziyan olmasın açıkta kalmayayım gibi daha çok arkadaş, dershane, okul, aile ve çevrenin oluşturduğu baskı ile oluşan kaygılara düşmeden kendilerine uygun tercih yapmaya çalışmalıdır. Tüm belirsizlikleri aydınlatmanın en sağlıklı yolu ise sınav sistemini ve puan türlerini en iyi yorumlayabilen rehberlik uzmanlarından yardım almaktır. Ancak gerek Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’ne gelen ve gerekse okul rehberlik servislerine gelen adayların daha önceden yaptıkları tercih listeleri incelendiğinde ise çokta işi bilenlerden yardım almadıklarını görüyoruz. Bu konuda adaylarımızın kendileri için daha dikkatli davranmalarını bekliyoruz. Bu yıl da YGS ve LYS Sınav sonuçlarına baktığımızda ilimizin genel anlamda aldığı mesafeyi tercihler döneminde de hiç olmazsa aynı düzeyde tutabilmenin önemi sınava giren adaylarımız açısından daha anlamlıdır. Adayların YGS ve LYS olmasına göre puanlarını doğru okumalarını, geçen yılki puanlarla mukayese yaparken puanlardan daha çok yüzdelik dilimler ile sıralamadaki yerlerine göre davranmalarını bekliyoruz. Bununla bitmiyor çünkü bu verilerinde kendi aralarında farklı ilişkileri var. Ayrıca bu yılki yerleştirilecek aday kontenjan sayılarında ciddi bir biçimde değişiklikler var bunu da dikkate almak gerekiyor. Bununla birlikte bu yılki sınav sorularının kısmen zorluk dereceleri içermesi puanlarda bazı dalgalanmalara da yol açabilir. Sınavların zor olduğunu ve aynı puanların daha yüksek başarı sıralarına denk düştüğünü görerek anlıyoruz. Yani herhangi bir puan türünde geçen yılın 4 bin 100 kişinin aldığı puan bu yıl 4 bin 400 sıraya tekabül edebiliyor. Tüm bu ayrıntıları aile ve adayların bilmesi de oldukça güçtür.

Ayrıca adayların ortak alanları incelemeleri, bilinmeyen ve çok konuşulmayan ama geleceği bulunan bölümlere yönelmeleri kendi yararlarına olacaktır. Bu nedenlerle adaylar tercihlerini çok dikkatli ve araştırarak yapmalı, kesinlikle bir uzmandan yardım almalıdır. Adaylar, kendilerine tanınan 30 tercih hakkının tamamını kullanacak bir yaklaşımda olmalıdırlar.

Geçen yıl ilimizden tercih yapan adayların uzmanlarımızla tercihlerini yapmış olanlarının yerleşme oranları ildeki genel yerleşme oranlarından yaklaşık iki kat daha yüksek görülmüştür. Bu durum uzmanlarla yapılan tercihlerin önemini daha da arttırmaktadır. Ayrıca adaylarımızdan tercihlerinde özellikle ÖSYM verilerini kullanmalarını; internette bulunan tercih robotlarının güncel olmama ihtimalini göz ardı etmemelerini önemle istiyoruz."
Kaynak: İHA