İzmir'de Tramvay Start Verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent ulaşımına yeni bir ivme kazandıracak en önemli yatırımlarından Konak ve Karşıyaka tramvaylarında yer teslimini yaptı, çalışmalara başlandı.

İzmir'de Tramvay Start Verdi
Her iki projeyi de yerli bir firma gerçekleştirecek.
Kent içi trafiğe nefes aldırmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan tramvay projelerinde mutlu son yaşanıyor. Konak ve Karşıyaka tramvaylarının yapım ihalesine yapılan itirazın KİK (Kamu İhale Kurumu) tarafından reddedilmesinin ardından önü açılan iki proje için birinci avantajlı firma olan Gülermak Ağır San. İnş. Ve Taah. A.Ş ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapıldı ve çalışmalara başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz Şubat ayında, metro sistemini tamamlayıcı nitelikte hayata geçirilecek 12.6 kilometre uzunluğunda 19 duraklı Konak Tramvayı ile 9.7 kilometre uzunluğundaki 15 duraklı Karşıyaka tramvay hattının yapımı ile bu iki hatta çalışacak toplam 38 araç ve yedek parçalarının temini için ihale gerçekleştirmiş ancak tramvay yapım ihalesine ilişkin komisyon kararının firmalara tebliğ edilmesinin ardından, Comsa Sau & Pojazdy Sznynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna konsorsiyumu tarafından son gün yapılan itiraz ile ihale KİK’e taşınmıştı. İspanya-Polonya ortak konsorsiyumu tarafından yapılan bu itirazın KİK tarafından reddedilmesinin ardından ihale prosedürü tamamlanarak birinci avantajlı firma sözleşmeye davet edildi; yasal süre içinde imzalar atıldı ve yer teslimi yapıldı.

Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayı hattının, pik saatlerde 3’er dakika, diğer zaman dilimi içinde ise 4-5 dakika aralıklarla çalışması planlanıyor.

Vergi Dairesi’nin bulunduğu Şehit Binbaşı Ali Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak hat, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan, 3 gidiş ve 3 geliş olarak karayolu trafiğine paralel ilerleyecek.

Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yaya köprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecek tramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahı karayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat, Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattı burada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadar bu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek. Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nun Halkapınar Depo Alanı’nda son bulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarının korunması amacıyla projede bir değişikliğe gitmişti. Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 15 durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı ise gidiş-geliş şeklinde çift hat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafından Bostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi, Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depo tesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamında Karşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçit planlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.
Kaynak: İHA