Chp’li Öztürk, Akkuyu Çed Raporunu Meclis’e Taşıdı

CHP İçel Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Ali Rıza Öztürk, İçel’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ÇED raporunun geç yayınlandığını öne sürerek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye bunun gerekçelerini sordu.


CHP’li Öztürk, İçel’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) A.Ş. tarafından yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu Meclise taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yazılı yanıtlaması istemi ile TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Öztürk, ÇED’in, yapılması planlanan projelerin doğa üzerinde yapabileceği etkilerin değerlendirilmesi ve bu etkilerin en zararsız hale getirilmesi için yapılan değerlendirme çalışması olduğunu belirtti.

Öztürk önergesinde, nükleer santrale ait ÇED raporunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Mart 2014 tarihinde teslim alınmasına rağmen internet sitesi üzerinden 26 Haziran 2014 günü henüz teslim alınmış gibi yayınlandığını kaydetti.

Bakan Güllüce’ye, “İçel Akkuyu’da yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’ne ait ÇED Raporu Bakanlığınızca 31 Mart 2014’te teslim alınmasına rağmen, 87 gün Bakanlığınızda bekletilerek internet sitesi üzerinden 26 Haziran 2014’te daha yeni sunulmuş gibi gösterilmesinin gerekçeleri nelerdir?” diye soran Öztürk, şu soruların da yanıtlanmasını istedi:
“Başka projelerle ilgili olarak Bakanlığınıza sunulan ÇED raporlarından bu kadar geç sürede açıkladığınız başka ÇED raporları olmuş mudur? Olduysa bu ÇED raporları hangi projelere aittir? Projenin inşaatına başlanması için ÇED onay sürecinin tamamlanması gerektiği halde, Akkuyu’daki Nükleer Güç Santrali’nin inşaat çalışmalarına neden başlanılmıştır? ÇED onayı çıkana kadar söz konusu bölgedeki inşaat çalışmalarını durdurmayı düşünüyor musunuz?”
Kaynak: İHA