Prof. Türetken Açıklaması

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK proje yöneticisi Prof.Dr. Bahattin Türetken, baz istasyonları ve telefonlardan dolaylı olarak yayılan radyasyonun ciddi bir rahatsızlığa sebep olacak seviyede olmadığını belirtti.

Prof. Türetken Açıklaması

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi, NATO’nun (SPS) Barış ve Güvenlik için Bilim Programı Bağımsız Hakemi ve TÜBİTAK proje yöneticisi Prof.Dr Bahattin Türetken, kablosuz haberleşme aygıtlarından yayılan sinyaller hakkında birçok şeyin yanlış bilindiğini söyledi.

Türetken, baz istasyonlarından yayılan radyasyonun ciddi bir rahatsızlığa sebep olmayacağını iddia etti.

Prof.Dr. Bahattin Türetken, günümüz insanının özgürleşmesine olumlu yönde katkıda bulunan interaktif sosyal paylaşımın, kablosuz haberleşme dünyasının sınırlarını zorlar hale geldiğini söyledi.

Türetken, yirmi yıl geçmişi olan GSM sektörünün, insanoğlunun istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillenme ihtiyacı duyduğunu belirterek şöyle konuştu: "Daha önce sadece analog veri aktarımı amaçlı kullanılan bu sistemler, şimdi bilgisayarların yapmış olduğu işlevlerin tamamını yapar hale gelmişlerdir. Bu ise GSM sektörünü, insanoğlunun tükenmez arzusunu karşılayabilme yarışına sokmuş ve yeni arayışlara sevk etmiştir." Aylık yaklaşık 2 peta byte bir veri aktarımının yapıldığını bildiren Prof. Türetken, “Artık veri aktarım hızı ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiştir” dedi.

BAZ İSTASYONLARININ CİDDİ BİR ZARARI YOKTUR
Türetken, şehirleşmiş bölgelerde hızla artan baz istasyonları, evlerimizde kullandığımız Wifi modemler, akıllı cihazlar, güvenlik aygıtları (radarlar), sağlık amaçlı vücuda entegre kablosuz sistemler, haberleşme antenlerinin elektromanyetik alan yayan birer suni kaynak haline dönüştüğünü söyledi.

Elektromanyetik radyasyonun ısıtma yönünden insan vücudunda en etkili olduğu bölgelerin gözler ve testisler olduğunu belirten Türetken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun sebebi vücudun diğer bölgelerinde oluşan ısıyı dağıtacak kan akışının bu bölgelerde olmayışından kaynaklanmasıdır. Ancak, GSM baz istasyonları ve telefonlardan dolaylı olarak yayılan radyasyon ciddi bir rahatsızlığa sebep olacak seviyede değildir.”

BAZ İSTASYONLARININ SAYISININ ARTMASI OLUMLU
Baz istasyonlarının sayılarının artmasına da değinen Türetken, şunları söyledi: “Hücresel haberleşme yapan baz istasyonlarının hücre çapının küçülmesi, diğer bir deyişle sayılarının artması, ortama yayılan elektromanyetik alan seviyesinin düşmesine sebep olacak bu ise sağlık alanındaki olumsuz etkisini azaltacaktır. Yaklaşık bir buçuk milyar direğin dünya üzerinde kablosuz haberleşme için kullanılıyor ve bu sayının hızla artmaya devam edecek. Bu alanda akıllı anten yapıları ve ev tipi modemlerde kullanılıyor. Çalışma odamdaki dizüstü bilgisayarıma sinyal gönderen modemim, yatak odasında uyuyan çocuğuma veya komşuma gereksiz elektromanyetik dalga göndermeyecek hale gelecektir. Bu aynı zamanda modemlerin kapsama alanında genişletebildiği gibi gereksiz güç harcamasının da önüne geçecektir.”
Kaynak: İHA