Bayramda Kiralanacak Araba Kalmadı

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Genel Koordinatörü Tolga Özgül, araç kiralama sektörünün, talebin en fazla olduğu bu dönemde aktif büyüklüğünü yüzde 25 artıracağını kaydetti.

Tatili nedeniyle birinci ve ikinci el otomobillerin fiyatının artması tüketiciyi başka alternatiflere yönlendirdi. Bayram tatilinin de gelmesiyle vatandaşlar araç kiralama servislerine yoğun ilgi gösterdi.
Otomobil kiralama sektörüne artan talepten firmalar memnun ancak müşteriler, kiralayacak araç bulamamaktan şikayetçi.
AA muhabirine açıklama yapan TOKKDER Genel Koordinatörü Özgül, müşterilerin araç kiralama avantajlarını keşfetmesi, turizmin gelişmesi ve hava yolunu kullanan kitlenin artmasının, Türkiye'de günlük kiralama sektörünün büyümesinde önemli rol oynadığını söyledi.

Şu anda sektör olarak yüksek sezon diye nitelendirdikleri dönemde bulunduklarını ifade eden Özgül, şöyle devam etti:
"Yaz mevsiminde ve bayram tatili dönemlerinde yerli ve yabancı turist sayısının artması araç kiralamaya olan talebi de artıyor. Normal sezonda 22 bin adet olan araç parkına sahip Türkiye, günlük kiralama sektörü yaklaşık 1,3 milyar liralık bir aktif büyüklüğe sahip. Yüksek sezonda 27 bin adetlik bir parka ulaşacağı tahmin edilen günlük kiralama sektörü, talebin en fazla olduğu bu dönemde aktif büyüklüğünü yüzde 25 artırmış olacak. Tatil dönemleri araç kiralama sektörü için oldukça verimli bir dönem. Büyük bir kitle tatile giderken hava yolunu kullanıyor ve araçlarını yaşadıkları şehirde bırakıyor. Bu nedenle de tatil boyunca ulaşımlarını sağlayacak bir araca ihtiyaç duyuyorlar. İşte araç kiralama bu noktada devreye giriyor."
Özellikle yaz dönemlerinde birçok kişinin hafta sonu kısa tatiller planladığını, örneğin, İzmir'e uçakla giden bir kişinin, havalimanından araç kiralayıp Çeşme, Urla gibi tatil merkezlerine gittiğini anlatan Özgül, müşterinin dönüşte de aynı şekilde aracı teslim ettiğini aktardı.
İnsanlar için zaman kavramının ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde araç kiralamanın bu kişilere büyük avantaj sağladığını vurgulayan Özgül, "Bunun dışında tatil dönemleri dışında da iş için sürekli seyahat eden bir kitle var. Bunlar için de araç kiralama büyük önem taşıyor. Bu noktada araç kiralama firmalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta, kişilerin ihtiyaçlarına, araç filolarıyla, tam destek hatlarıyla ve hizmetleriyle cevap verebilmek olmalı" diye konuştu.


- "Yüksek sezonda araç filomuzu yüzde 60 artırıyoruz"

Otokoç Otomotiv Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İnan Ekici de turizm geliştikçe ve araç kiralamaya talep arttıkça her geçen yıl sektörün daha fazla büyüdüğünü ifade etti.

Şu anda sektör olarak yüksek sezon diye nitelendirdikleri dönemde bulunduklarının altını çizen Ekici, "Yaz mevsimi ve bayram tatili sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin seyahat ettiği bu dönemde araç kiralamaya talep de artıyor. Biz Avis ve Budget olarak müşterilerimizin taleplerine en iyi şekilde karşılık verebilmek için gereken araç yatırımını yaparak yüksek sezona hazırlanıyoruz. Avis'te normal sezonda ortalama 5 bin araç ile hizmet verirken yüksek sezonda araç filomuzu yüzde 60 arttırarak ve araç çeşitliliğine giderek 8 bin adetlik bir araç parkına ulaşıyoruz" açıklamasını yaptı.
Budget'ta ise normal sezonda ortalama 2 bin adetlik araç parkını yine aynı oranda büyüterek 4 bin 250 adetlik bir araç parkı ile hizmet verdiklerini vurgulayan Ekici, dinamik fiyatlandırma uygulaması yaptıklarında, fiyatların araçların doluluğuna göre değişkenlik gösterdiğini söyledi.

Ekici, Avis ve Budget olarak müşterilerinin erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirmeleri ve yaz döneminde araçsız kalmamaları için onları önceden bilgilendirdiklerini belirtti.

Almira Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Alper Akbay ise bayram öncesi süreci, günlük araç kiralama pazarı açısından "muhteşem" olarak değerlendirerek, özellikle arefe gününden 3-4 gün önce, 28 ayrı ilde yer alan banko ofislerinde satışı durdurduklarını açıkladı.

Sadece önceden rezervasyon yapılmış araçların müşterilere teminini sağladıklarını kaydeden Akbay, yüzde 100 dolulukla çalıştıklarını ve filolarındaki tüm araçların bayram öncesinde kiralandığını aktardı.
Türk tüketicisinin bu bayram öncesinde ağırlıklı olarak ekonomik araçlara yönelmiş olsa da ellerinde kiralanmamış ne ekonomik ne de lüks araç kaldığını ifade eden Akbay, "Geçmiş bayramlara oranla bu Ramazan Bayramı öncesinde yoğunluk yüzde 10 arttı. Bayram öncesi otoparklarımızda yer alan araçlarımızın tamamı cumartesi günü müşterilerimiz tarafından teslim alınmış olacak. Sadece kurumsal günlük kiralama pazarında yaklaşık olarak araç parkının 22 bin adetlere ulaştığını düşünecek olursak sektörün hareketliliğini ve talebi aşağı yukarı daha da netleştirmiş oluruz" diye konuştu.

Bu ekstra yoğunluğun oluşmasında, ramazan ayının temmuz ayına denk gelmesinde ve bayramla birleştirilen yaz tatili anlayışının artış göstermesinin büyük etkisi olduğunu vurgulayan Akbay, bayram tatili sonrası ağustos ayı ortasına kadar sürecek yaz tatili planları yapıldığı için günlük kiralamada yoğunluğun 15 Ağustos'a kadar süreceği öngörüsünde bulundu.
Günlük kiralamada aşırı yoğun talepten dolayı fiyatların yüzde 50 oranında artmasının ise Almira için geçerli olmadığının altını çizen Akbay, "Bizler fiyatlarımız önceden ne ise bayram döneminde de aynı fiyatlarla müşterilerimize güvenilir ve stressiz günlük araç kiralama hizmeti vermeye devam ediyoruz. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz kurumsallıktan uzak kiralama yapan kimi işletmelerin bu aşırı talebi fiyatları yukarı çekerek suistimal etmesine ise artık şaşırmıyoruz" dedi.


- "Uzun tatillerde ulaşım aracı fiyatları mutlaka artar"

DRD Araç Kiralama Perakende İş Kolu Direktörü Mesut Katıksız ise bayram ve buna benzer tüm uzun tatil dönemlerinin, yurt içi ve yurt dışı hareketlerin en yoğun olduğu dönemler olduğuna dikkati çekerek, böylesine yoğun hareketlerde ulaşım ihtiyaçlarının her zaman ön plana çıktığını söyledi.

Bu tip uzun tatillerde her türlü ulaşım aracı fiyatlarında mutlaka artışlar meydana geldiğini belirten Katıksız, bu açıdan bakıldığında otobüs ve uçak biletleri gibi araç kiralama alternatifinin de hem çok yoğun kullanılacağını hem fiyatların da normalden daha yukarıda konumlanacağını ifade etti.

Bu ulaşım alternatifleri içerisinde her geçen yıl en fazla büyüyen payı araç kiralamanın oluşturduğunu dile getiren Katıksız, şunları kaydetti:
"Bunun da en temel sebepleri, hava yolu kullanım oranlarının artması ve seyahatin devamında araç tercih edilmesi, sektörde bu konuda gerek araç alternatifleri gerekse de hizmet anlamında iyi servis veren firma sayısının artması ve bu ulaşım alternatifinin her geçen yıl hem fiyat ve hem de satış kanalları açısından daha kolay satın alınabilir bir ürün haline gelmesi söylenebilir. Örneğin bu Ramazan Bayramı dönemi için sektör araç parkının yaklaşık 1 hafta öncesinde tamamen dolduğunu ve bir çok firmanın satış kanallarını kapattığını belirtebilirim. Artan araç parkına rağmen yaşanan bu durum bile, araç kiralama tercihiyle ilgili bize önemli fikirler veriyor."
Kaynak: AA