Rusya'dan, 12 Abd Vatandaşına Ülkeye Girme Yasağı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 12 ABD vatandaşına "Temel insan hakları ve özgürlüklerini ihlal ettikleri" gerekçesiyle Rusya'ya giriş yasağı koydu.

Rusya, yayımladığı listeyle ABD'nin, Moskova'nın Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya dönük devam eden faaliyetleri ve Kırım'ı işgaline yanıt olarak getirdiği geniş kapsamlı yaptırımlar listesine cevap verdi.
Listede ABD'nin Guantanamo Hapishanesi'ndeki birliğinin komutanı Richard W. Butler ve aynı hapishanenin davalarına bakan yüksek hakim Gladys К. Kessler ile Irak'ta kapatılan Ebu Gureyb Cezaevi'nde "tutuklularla alay etmek ya da işkence suçlarını kapatmak" gerekçeleriyle, aralarında Orgeneral Ricardo Sanchez, Ebu Gureyb Cezaevi Müdürü Janis Leigh Karpinsky'in bulunduğu 10 asker yer aldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, yaptığı açıklamada, Rusya ile yaptırım diliyle konuşmanın yararsız olduğunu ve bu tür adımlara aynı şekilde karşılık verileceğini ifade etti.

ABD yönetimi, daha önce Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıklamıştı. Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırmaya dönük devam eden faaliyetleri ve Kırım'ı işgaline yanıt olarak, finansal hizmetler, enerji, silah ya da bağlantılı materyallerle ilgili sektörlere ait kuruluşlara ve Ukrayna'nın egemenliğini baltalayan ya da Ukraynalıların mülkünü haksız zimmetine geçirenlere yönelik geniş kapsamlı yaptırımların getirildiği" bildirilmişti.
Kaynak: AA