Urfa Kalesi'ndeki Restorasyonda Orijinal Taş Kullanılmadığı İddiası

Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, Urfa Kalesi'ndeki restorasyonda orijinal taş kullanılmadığı iddiasına ilişkin, "Görüntüyle ilgili bir sıkıntı olabilir ama bunu çamur ve toprakla kısmen eski görünümünü verip diğer tarafla uyumlu hale getireceğiz" dedi.

Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddetli yağış nedeniyle kaledeki bir surda 19 Nisan 2013'te yaklaşık 10 metre genişliğinde ve 15 metre yüksekliğinde çökme meydana geldiğini hatırlattı.
Olayın ardından surun arkasında kalan toprağın arkeolojik kazı niteliğinde boşaltıldığını ifade eden Ercan, çalışmalar sırasında yaklaşık 100 metrekarelik kapalı bir mekana ulaştıklarını söyledi.

Kaledeki restorasyona bu yılın ilk ayında başladıklarını anlatan Ercan, bazı basın yayın organlarında "çalışmalarda orijinal taş kullanılmadığı" yönündeki haberlerin ise gerçeği yansıtmadığını savundu.
Kalenin mimari malzemesinin kalker denilen yumuşak taştan oluştuğunu anımsatan Ercan, şunları kaydetti:
"Yıkılan bölümdeki taşların çoğu niteliğini kaybettiği için restorasyonda değerlendirilmedi. Aynı malzemeyi tekrar kullansaydık ikinci bir sıkıntı yaşanma riski vardı. Bunun yerine bölgemizden temin ettiğimiz ve aynı özelliği olan kalker kullanıldı. Şu anda görüntüyle ilgili bir sıkıntı olabilir ama bunu çamur ve toprakla kısmen eski görünümünü verip diğer tarafla uyumlu hale getireceğiz. Restorasyon bittikten sonra kalenin diğer duvarlarıyla uyum sağlaması için eskitme işlemi yapılacak."

Kaynak: AA