Davos'a Rakip Palez Zirvesi İçin İlk Adım Atıldı
Palandöken Ekonomi Zirvesi Derneği adıyla Fatih Tüzemen başkanlığında kurulan dernek ilk toplantısını Üsküdar Katibim restaurantta iftar yemeği şeklinde yaptı.
Uluslararası Ekonomi Zirvesi'nin Davos'ta yapılmasına alternatif olması düşünülerek ilk adımları atılan, Palandöken Ekonomi Zirvesi, ekonomik toplantıların yeni merkezinin Erzurum olması gerektiği mesajını verdi.
2013 yılında bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulan Palandöken Ekonomi Zirvesi, ülkemizin çözüm bekleyen ve gelecekte sorun olabilecek konularını belirleyerek seminer, konferans ve toplantılar düzenleyerek, görüş, rapor ve analizler hazırlamak gibi aktiviteler sergileyeceği belirtildi.
İşadamı Fatih Tüzemen Başkanlığında oluşturulan, Palandöken Ekonomi Zirvesi Derneğinin Yönetim Kurulu Üyeleri ise, Hüseyin Yer, İlyas Karakaya, İhsan Erişmiş, Ender Olcay Okumuş, Abdulkerim Bastem, Hüseyin Karakaya, Önder Genç, Zafer Özdemir, Servet Gündoğdu gibi isimlerden oluşturuldu.
Sunumu İlyas Karakaya'nın yaptığı İftar programına Şair Yazar Nurullah Genç, Vehbi Orakçı gibi isimler de katıldı.
“BAŞBAKAN RECEP TAYİP ERDOĞAN ‘ERZURUM’U DAVOS YAPACAĞIZ” DEMİŞTİ
Dernek Başkanı Fatih Tüzemen, Palandöken Ekonomi Zirvesi oluşumu ve yapılması düşünülen programlar hakkında genel bilgiler verdi. Tüzemen konuşmasında; “Davos; dünya ekonomik forum toplantıları çerçevesinde, dünyanın önde gelen isimlerinin küresel konuları tartışmak üzere bir araya geldiği İsviçre’nin bir dağ kasabasıdır. Nüfusu 10.744 kişidir. Söz konusu kasaba, 1971’den beri her yıl dünyanın en tanınmış iş adamları ve siyasetçilerini bir araya getiren, dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı dünya ekonomik formu (World Economic Forum) yapılmaktadır. Etkinlik, Davos kasabasıyla öyle özdeşleşmiş ki Davos’un İsviçre’de bile olduğu fazla bilinmez.
Davos kasabası, aslında uluslarası bir üne sahip kış sporları merkezi. Dünya ekonomik formu etkinliği zaman içinde öylesine ön plana çıkıyor ki kış sporları ve kayak ikinci plana düşüyor. 10 yıl öncesine kadar kendi halinde mütevazı bir kasaba olan Davos, bilindiği gibi şimdi hızla büyüyen ve artık ‘’kent olma’’ konumuna ulaşan çok önemli bir adres olup daha fazla ön plana çıkmıştır.
Her yıl farklı bir tema ile toplanan zirve halini alan forum toplantılarına, bu yıl 100 ülkeden 2000’in üzerinde karar verici şirket üst düzey yöneticisi, sanatçı, bilim adamı, sivil toplum kuruluşları üyeleri katılıyor. 4-5 günlük süreçte yaklaşık 250 küresel tartışma gerçekleştiriliyor. Bu süre boyunca beyin fırtınaları gerçekleştiriliyor. Davos her yıl yeni bir yıldız arar, bu süre sadece ülke bazında değil başarılı insanları da arenasında sergiler.
ERZURUM’U ÖNEMLİ BİR MERKEZ HALİNE GETİRECEĞİZ.
Türkiye ile isviçre’yi karşılaştırdığımızda en azından tarihsel olarak daha önemli bir ülke olduğumuz ortadadır. İsviçre’nin denize kıyısı yoktur ve oldukça küçük bir ülkedir. Gücünü tarafsız ülke statüsünden ve herkese eşit mesafede durmasından almaktadır. Jeopolitik konumumuz isviçre’nin konumundan kat kat ileridir.bugün üç kıt’anın arasında yer alan coğrafi konumu itibariyle herkesle dengeli ve tutarlı ilişkiler kurmakta olan türkiye’nin tarihteki kilit rolünü tekrar üstlenmek hayal değildir” dedi.