Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğünden Uyarı

Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü, sıcaklıkların artması nedeniyle vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bazı bölgelerde nem oranının da artması sonucu insan sağlığının olumsuz etkilendiği belirtildi.
Aşırı sıcaklarda, özellikle 4 yaşından küçük çocuklar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar, alkol ve madde bağımlıları ve açık alanda çalışanların daha fazla hassasiyeti bulunduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, güneşten koruyucu kremler, şapka ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir."
Her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Sahurda ya da kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin ve taze sebzelerle beslenilmelidir. İçecek olarak süt ve meyve suyu ile ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Kızartma ve kavurma yerine haşlama ve ızgara tercih edilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir" ifadesi kullanıldı.
Kaynak: AA