Zeka Alanınız Mesleğinizi Belirlesin

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) açıklanmasının ardından üniversite tercihine yönelen 946 bin 244 adayın mesleklerini zeka alanlarına göre belirlemesi tavsiye edildi.

Zeka Alanınız Mesleğinizi Belirlesin
Zeka alanlarının bireyin yetilerini, davranış özelliklerini belirlediğini belirten uzmanlar, 17 Temmuz’da son bulacak üniversite tercih döneminde öğrencilerin başarılı olabilecekleri mesleklere yönelmeleri gerektiğini vurguladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, üniversite adayları ve ailelerinin ‘en doğru meslek hangisidir, doğru tercih nasıl yapılır?’ sorusuna yanıt aradığına dikkat çekerek, “Zekâ alanları, bireyin yetilerini, davranış özelliklerini, güçlü olduğu alanları da belirler. Bir diğer deyişle beynimizin çalışma biçimi, başarılı olabileceğimiz meslekleri de göstermektedir. Meslek seçimi öncesinde gençlerimizin zekâ alanlarının saptanması, onlara başarılı olabilecekleri meslek alanlarını belirlemede yol gösterici olacaktır” dedi.

Günümüzde çeşitli zeka alanlarının bulunduğunu, her bireyin kendine özgü bir zekâ profilinin olduğunun kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Şemin, gençlerin hayat boyu mutlu olacakları mesleklerini belirlemek için kendilerini tanıması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şemin, sözel-dilsel, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, müzikal-ritmik, bedensel-duyudevinimsel, kişilerarası-sosyal, içsel- özedönük zekâlar ile doğa zekâsının bulunduğunu bildirdi. Prof. Dr. Şemin, zeka tanımlarına şu şekilde yer verdi:
Sözel-dilsel zeka: Soyut ve simgesel düşünme, kavram oluşturma, şiir, hikaye yazma, anlatma ve mizah gibi karmaşık olguları içeren dilsel yetenektir. Sözel-dilsel zekası gelişmiş kişiler okuma, yazma, konuşma ve tartışma gibi konularda başarılıdırlar. Dili etkili olarak kullanabilirler. Söyleyerek, dinleyerek ve okuyarak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; yazar, şair, öğretmen, gazeteci, avukat, komedyenlikte başarılı olabilirler.

Mantıksal-matematiksel zeka: Bilimsel düşünme, objektif gözlem yapma, elde edilen verilerden sonuç çıkarma, yargıya varma ve hipotez kurma gibi yetileri içerir. Bu yönde gelişmiş olan insanlar, nesneleri tanımlamada, analiz etmede ve problem çözmede başarılıdırlar. Sınıflayarak, sıralayarak ve soyutlayarak öğrenirler. Bilim insanı, mühendis, bilgisayar programcısı, matematikçi, muhasebeci, ekonomist, yargıç olurlar.

Görsel-uzamsal zeka: Görme duyusu ve buna bağlı olarak şekiller tasarlama ve zihinde resimler yaratma yeteneğidir. Bu kişiler objektif olarak gözlemleme ya da görsel ve uzaysal fikirleri grafiksel olarak sergileme kabiliyetine sahiptir. Renk, çizgi, biçim, uzay ve bunlar arasındaki ilişkileri iyi algılarlar. Bu zeka alanı gelişkin olan kişiler; ressam, fotoğrafçı, haritacı, grafiker, mühendis, mimar, gezgin olabilirler.

Müzikal-ritmik zeka: Tonal ve ritmik kavramları tanıma ve kullanma yeteneğine sahiptirler. Müzik eşliğinde, ritim ve melodiyle kolay öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler için; şarkıcılık, bestecilik, müzik öğretmenliği, tiyatroculuk gibi meslekler uygundur.

Bedensel-duyudevinimsel zeka: Vücudunu kullanarak, oyun oynayarak ya da yeni bir ürün yaratarak duygularını ifade etme yeteneğidir. Dokunarak, yaparak ve hareket ederek öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler için meslekler; atlet, dansçı, balerin/balet, aktör, pandomimci, cerrahlık olarak sıralanabilir.

Kişilerarası-sosyal zeka: Diğer insanlarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yeteneğidir. Çevresindekilerle ilişki kurmayı, işbirliği yapmayı severler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; öğretmen, psikolojik danışman, psikolog, politikacı, doktor, işadamı olabilirler.

İçsel- özedönük zeka: İnsanın duygularını, duygusal tepki derecesini, düşünme sürecini tanıma, kendini yansıtma ve öz benliğini anlama yetisidir, kendimizi tanımamıza olanak sağlar. Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamada da başarılıdırlar ve meditasyon yapmaktan hoşlanırlar. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; sanatçı, din adamı, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist gibi meslekleri tercih edebilirler.

Doğa zekası: Bölgesel ya da küresel çevre değişikliklerini açıklama, bitkileri, mineralleri, hayvanları, dünyayı, dağları, denizleri, mevsimleri, kısaca doğayı tanıma yeteneğidir. Gözlem, araştırma, inceleme yaparak öğrenirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; ziraat mühendisi, arkeolog, meteorolog, biyolog, zoolog, veteriner, çevre bilimci olabilirler.
Kaynak: İHA