Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Denetimi

Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Kamil Akçadırı, piyasada güvenin sağlanılması, haksız kazancın önüne geçilmesi, tüketicilerin ödedikleri paraların karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları için denetimleri sürdüğüklerini bildirdi.

Akçadırı, yaptığı yazılı açıklamada, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanun hükümlerine göre tüm ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanılması, muayenesi ve damgalanması işlemleri nin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde yapıldığını belirtti.

Vatandaşları yakından ilgilendiren ve en çok kullanılan ölçü aletlerinin başında akaryakıt ve LPG sayaçları, elektrik, doğalgaz,su sayaçları,ısı sayaçları ve teraziler geldiğini ifade eden Akçadırı, "Tüketiciler, söz konusu ölçü ve tartı aletlerinin eksik ve hatalı ölçüm yaptığından şüphelenmeleri halinde il müdürlüğümüze şikayet edebilirler. Şikayetler üzerine derhal denetim yapılacaktır. Müdürlüğümüz ölçüler ve ayar memurlarınca yol kenarı denetim istasyonlarında takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerine ilişkin denetim faaliyetleri aralıksız olarak ve etkin bir şekilde yürütülmektedir. Taşıtlarda hız ve şoförün çalışma saatlerini kaydeden takograf cihazlarının muayene ve damgalama işlemlerinin yaptırılması, yol güvenliğinin artırılmasına katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.
- Gıda alanındaki denetimler
Akçadırı, tüketicilerin günlük hayatta çok fazla tükettikleri gıda ve gıda dışı hazır ambalajlı ürünlerin de tüketici hakkının korunması, haksız rekabetin önlenmesi ve üretimde kalite standardının yükseltilmesi amacıyla denetlendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu denetimlerde ambalaj üzerinde belirtilen net ürün miktarı ve ambalaj üzerindeki yazı ve birim işaret bilgileri kontrol edilmektedir. Kontrol edilen ambalajlanmış ürünler yoğurttan, küp veya toz şekere, sıvı yağdan su ve süte, alkollü ve alkolsüz içeceklere kadar çeşitli gıda ürünlerini, gıda dışı olarak da özellikle temizlik ürünleri, deterjanlar, yüzey temizleyici, boya, çamaşır suyu ve şampuan gibi hazır ambalajlı ürünleri kapsamaktadır. 2014 yılı içerisinde bin 60 ölçü aletinin muayene ve denetim işlemleri yapılmıştır. 926 ölçü aletinden 919'u damgalanmış, 7'si ise damgalanmayarak reddedilmiştir. Ölçüler ve Ayar Kanununa aykırı davranan 4 işyerine 7 bin 491 lira idari para cezası uygulanmıştır. Ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılmadan kullanılması yasaktır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 3516 sayılı yasa gereği bin 521 lira idari para cezası uygulanmaktadır."

Kaynak: AA