Yaz Aylarında Lazer Epilasyona Dikkat

Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, yaz aylarında lazer epilasyon yaptıranlar için önemli tavsiyelerde bulunarak, “Bunun için cilt güneşten korunmalı.

30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanılmalı ve bu süre en az 3 ay olmalı. Lazer uygulanacak olan bölge nemlendirici krem ile nemlendirilmeli” dedi.


Tüylerden kalıcı bir şekilde kurtularak tüm mevsimleri rahat geçirmenin en hızlı ve en sağlıklı yolu lazerli epilasyonla ilgili bilgi veren Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, eğitimsiz kişiler tarafından hijyenik olmayan ortamlarda yapıldığında olumsuz sonuçlarla karşılaşıldığını belirtti

Lazerin, genel anlamıyla tek dalga boyunda yoğunlaştırılmış ışık anlamına geldiğini ifade eden Dr. Öznur, “Etkisini kıl köklerindeki melanin adı verilen renkli pigmenti tanıyıp, ısı enerjisine dönüşüyor ve kıl kökünü tahrip ediyor. Lazer epilasyon birkaç süreçten oluşuyor. Önce alan temizleniyor, ardından bu alandaki tüyler kısaltılarak lazerle taranıyor. Lazer enerjisi deriden geçip kıl folikülündeki pigment tarafından emiliyor. Saniyeden kısa süre içinde tedavi edilen kıl folikülleri etkisiz hale getiriliyor. Alanın genişliğine bağlı olarak tedavinin süresi birkaç dakikadan birkaç saate kadar çıkabiliyor. Tüyler de 2-3 gün içinde kendiliğinden dökülüyor” dedi.

LAZER EPİLASYON GÜVENİLİR BİR YÖNTEM Mİ?
Kurallara uygun yapılan hiçbir lazer türünün kötü sonuçlara yol açmadığını kaydeden Dr. Öznur, “Ancak olumsuz bir tablonun ortaya çıkmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Öncelikle kullanılan lazer cihazı ve türü araştırılmalı. Herkesin kıl ve ten tipi farklı oluyor. Bu yüzden tipe göre uygun olan lazer cihazları bulunuyor. Güvenli ve etkin şekilde olması için kıl ve cilt tipine göre değerler doğru belirlenmeli. Cilt rengi, kıl yoğunluğu, kıl rengi ve kalınlığına bakılarak doğru enerji tespit edilmeli. Bu belirleme aşamasında, bir dermatoloji uzmanının karar vermesi çok önemli. Dolayısıyla mutlaka dermatolog veya onun kontrolünde çalışan bir uzman ve hijyene verdiği önemle de ön plana çıkan özel hastaneler ile klinikler tercih edilmeli. Bunların yanı sıra cildin güneşten korunması da şart” diye ifade etti.

GELENEKSEL YÖNTEMLERE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİ NELER?
Lazer epilasyonun, geleneksel yöntemlere nazaran çok daha kısa sürmesi ve kıyaslanamayacak kadar daha güçlü olmasından dolayı tercih edildiğini anlatan Dr. Öznur, epilasyonun kalıcı olması, yok denecek kadar az acı vermesi ve kısa sürede geniş alanların taranabilmesi bu yöntemin diğer üstünlüklerini oluşturduğunu belirtti.

Öncelikle lazer epilasyon konusunda ciddi bir araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Öznur, “Bu araştırmalarınızı şu konular üzerinde yoğunlaştırabilirsiniz: Lazer epilasyonu yapacak ekibin veya kişinin yetkinliği, kullanılacak olan cihazın özellikleri, ten yapınızla uygun yöntemin ne olabileceği gibi konularda bilgi edinin. Acıbadem’de kullanılan lazerin diğer yöntemlerle kıyaslanamayacak kadar güçlü olduğu kanıtlanmış. Kalıcı olması, kısa sürede büyük alanların taranması, acı bazında daha konforlu olması bu cihazın avantajlarından. Cihaz açık, sarışın ve buğday tenlerde kullanılabiliyor. Etkili ve güvenilir bir yöntem olan lazer, ayrıca bronzlaşmış ve koyu renk ciltte yaz mevsiminde bile uygulanabiliyor. Ancak lazer uygulaması yaptırmak isteyen herkesin öncelikle bir uzmanın kontrolünden geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

EPİLASYON HER MEVSİMDE UYGULANABİLİR Mİ?
Lazer epilasyon güneşten koruyucu kremler düzenli kullanıldığı sürece, her mevsim yapılabileceğini vurgulayan Dr. Öznur, “Ancak bazı hastalarda yüz bölgesine yaz ayında lazer uygulamak riskli olabiliyor” dedi.

Lazer epilasyonun adet görmeye başlanıldığı dönemden itibaren her yaşta yapılabileceğini kaydeden Dr. Öznur, “Nedeni ise bu dönemlerde hormonlardan dolayı tüylerin gelişimini tamamlamış olması. Ancak bu yöntem tamamen beyaz tüylere sahip kişilere uygulanmıyor. Bunun yanı sıra hamilelerde, sedef gibi deri hastalıkları olanlarda, bazı önemli yan etkileri bulunan ve ağızdan alınan sivilce ilacı kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü (sarı tüy) olanlarda ve sara (epilepsi) hastalarında da kullanılmıyor” dedi.

İŞLEM ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİ?
İşlem yapılmadan 4 hafta öncesinden ağda cımbız, epilatör ve tüy dökücü gibi kıl köklerine etki edebilecek herhangi bir işlem uygulanmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Öznur, “1 ay öncesinden itibaren gün ışığı ve bronzlaşmadan özellikle kaçınılmalı. En uygunu, işlemi kişinin kendi ten rengine sahip olduğu zaman yapmak. Eğer kullanılan bir ilaç varsa yöntemi uygulayan uzmana mutlaka bilgi vermeli. Uygulamadan önce kimyasal peeling veya cildi soyacak krem uygulaması yapılmamalı ve tüy sarartıcı madde kullanılmamalı. Uygulama sırasında meydana gelme durumunda kişiyi ve uzmanı sıkıntıya sokacak bir hastalığın varlığında mutlaka bilgi verilmeli Herhangi bir cilt hastalığı varsa uygulayıcıyı uyarılmalı” ifadelerini kullandı.

SONRASINDA SORUN OLUŞMAMASI İÇİN NELER YAPMALI?
Tedavi sonrasında hafif kızarıklık, ödem veya su toplaması olabileceğini ifade eden Dr. Öznur, şöyle devam etti:
“Bunun için cilt güneşten korunmalı. 30 veya daha yüksek faktör güneş koruyucusu kullanılmalı ve bu süre en az 3 ay olmalı. Lazer uygulanacak olan bölge nemlendirici krem ile nemlendirilmeli. İşlemden sonra 24 saat içinde işlem yapılan bölgeye sıcak su değdirilmemeli. Ağrı şişme olursa, aynı gün yumuşak beze sarılı buz tatbik edilmeli. Yine 24 saat içinde fondöten ve allık gibi cildi kapatan uygulamalardan kaçınılmalı. Kabuklanmalara el sürülmemeli. Ağda ve tüy dökücü kremler kullanmayınız. Bölgeye nazik davranmalı ve kaşımamalı. Keseleme gibi tahriş edici işlemlere maruz bırakmamalı. Ateş ve iltihap gibi enfeksiyon bulgusu varsa mutlaka işlem yapan uzman aranmalı.”
Kaynak: İHA