Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Açıldı
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan yeni branş ve merkezler ile hastaların il dışına gitmekten kurtulacağı bildirildi.
Nisan ayında faaliyete başlayan Toplum Ruh sağlığı Merkezi'ne başvuran hastaların tedavileri artık Şanlıurfa’da yapılmaya başlandı.
Şanlıurfa’da bu alanda hastaların tedavisinin yapılabilmesi ve hastaların il dışına gitmekten kurtulmaları için yapılan çalışmalar sonucu Nisan ayında Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nin hasta kabul etmeye başladığını belirten Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgin, hastane bünyesinde bulunan bu merkezde Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire, İş Uğraş Terapisti-Usta Öğretici, Tıbbi Sekreter, İdari, Teknik olmak üzere yeteri kadar personel görevlendirildiğini belirtti.
Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgin, “Hastane bünyesinde aktif olarak görev yapan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde ağır ruhsal bozukluğu olan bilişsel, yönetsel ve sosyal alanlardaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimi ile giden şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar ve kronik ruhsal hastalıkları olan hastalara psikososyal destek hizmetlerinin verilmesi, takip ve tedavilerinin gerektiğinde evde sağlık hizmetleri uygulamasına entegre bir şekilde yaşadıkları ortamda sunulabilmesi, sosyal rehabilitasyonlarının sağlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na ait yataklı sağlık tesislerine bağlı olarak faaliyet gösteren merkezlere Toplum Ruh Sağlığı Merkezidir. Ağır ruhsal bozukluğu bulunan hastalara ait kayıt ve istatistiklerin tutulması, kayıtlı hastaların güçlendirilmesini ve toplumla bütünleşmesini hedef alan rehabilitasyon, psikososyal beceri kazandırma ve desteklemeye ilişkin plan, program ve çalışmaların yapılması, hastalık durumlarının değerlendirilmesi, tedavi edilmesi ve izlenmesi, topluma, hasta yakınlarına, eğitim verilmesi esas olduğunu, gezici hizmet vermek üzere görevlendirilen ekibin ulaşımı ile gerektiğinde hizmet verilen hastaların yaşadıkları ortamdan merkeze ve merkezden yaşadıkları ortama nakli için kullanılmak üzere bir hasta nakil aracı tahsil edildi” dedi.
TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİNİN ÇALIŞMALARI
Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgin şunları söyledi:
“Merkez ile ilgili hasta ve yakınlarına işleyiş ile ilgili bilgi vermek, hastalara bireysel danışmanlık hizmeti vermek, grup terapisi yapmak, psikososyal beceri eğitimi vermek, hastaların durumuna uygun olarak resim, el sanatları, müzik gibi uğraşı tedavileri düzenlemek, hasta ve ailelerine psiko-sosyal eğitim verme (hastaları hastalık ve tedavi,tedavinin olası yan etkileri konusunda bilgilendirmek), merkeze devamı sağlanamayan hasta ve yakınları ile irtibat kurmak ve merkezin hastayla bağlantısını oluşturmak), merkeze devamı sağlanan hastaların tedavisine düzenli devam edip etmediğini takip toplumun bilgilendirilmesiyle ilgili ve damgalama karşıtı çalışmalar yapmak, hastayı olabildiğince hayatın içinde tutmak için rehabilite etmek, üretken hale getirmek ve tedavi gören hastalar ekiple birlikte belirlenen program çerçevesinde merkezde günübirlik vakit geçirmeleri sağlanıyor.”
Alkol ve madde bağımlılığı hastaları ile ruhsal bozukluğu olan hastaların tedavi merkezlerinin ayrı olduğu belirten Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi yöneticisi Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgin, alkol ve madde bağımlılığı hastaların tedavilerinin AMATEM tarafından, ruhsal bozukluğu bulunan hastaların ise tedavilerinin ise Toplum Ruh sağlığı Merkezi’nde yapıldığını sözlerine ekledi.