Niğde’de 'Çilek Bahçe Günü” Düzenlendi

Niğde’de patatese alternatif ürün olarak dikilen Çilek Bahçesine, “Çilek Bahçe Günü” adı altında gezi düzenlendi.

Niğde’de 'Çilek Bahçe Günü” Düzenlendi

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, çilek üretimindeki gelirin, patatesin gelirinde 4 kat fazla olduğunu söyledi.

Hedeflerinin 3 yıl içerisinde 2 bin dekarlık bir çilek havzası oluşturmak olduğunu belirten Türkmen, Çilek Bahçe Gününe katılan protokol üyelerine çilek üretimi hakkında bilgi verdi. Protokol üyeleri, çilek bahçelerini gezerek bol bol çilek toplayıp yedi.

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen geziye, Niğde Vali Yardımcıları Hacı İbrahim Türkoğlu, Mustafa Karaca, Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Bor Garnizon Komutanı Fatih Dağlı, Bor Kaymakamı Abdullah Küçük, Altunhisar Kaymakamı Mehmet Yaşar Yeşiltaş, Niğde İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol, Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen yaptığı açıklamada şunları dedi:
“Çilek Bahçe Günü adı altında çilek bahçelerimize bir gezi tertipledik. Bu geziyi yapmamızdaki tek amacımız, bu bölgedeki çiftçilerimizin dikkatini çileğe çekmek, kamuoyu oluşturmak,önümüzdeki yılda bunun artarak devam etmesini sağlamak, çiftçilerimizi bu çilek üretimine yönlendirmek. Geçtiğimiz yıl il özel idare kaynaklarıyla 20 dekar çilek bahçeleri oluşturduk. Bu senede yine il özel idaresi desteği ile 56 dekar çilek bahçeleri oluşturduk. Bu bölgede yoğun patates üretiliyor, çilek dikilmesi durumunda 1 dekardan 5 ton verim elde ediliyor. Çiftçimiz 4 liradan satışa başladı bu sene. Şuan 2 liradan satış yapıyor. 1 dekardan 5 ton verim 2 liradan sattığını varsayın 10 bin lira. 5 dekar yerden 50 bin gibi bir rakam ki patatesin gelirini 3-4’de katlayan bir ürün.”
Niğde’nin gerek coğrafi yapısı gerekse iklim yapısının çileğe karışık bir aroma kattığını ifade eden Türkmen, “Niğde’nin gerek coğrafi yapısı gerekse iklim yapısı çileğe karışık bir aroma katıyor. Güzel bir tat katıyor. Akdeniz ikliminde İçel’de Adana’da, Silifke’de yetişen çileklere göre bizim çileklere göre aroması ve tadı daha lezzetlidir. Ayrıca verimi de daha yüksek. Nedeni gece ile gündüz arasındaki ısı farkının burada fazla olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Türkmen açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Hedefimiz önümüzdeki üç yıl içerisinde bu bölgede bin dekar çilek bahçeleri oluşturmak. Şuanda 100 dekar oluşturduk. 900 dekar daha ilave oluşturacağız. Önümüzdeki üç yıl içerisinde bin dekarlık çilek bahçesi oluşturacağız. Sadece burayla da yetinmeyeceğiz. Ulukışla ve Çamardı ilçelerinde çilek için uygun. Oralarda da yine üç yıl içerisinde 500 dekar Çamardı, 500 dekar da Ulukışla oluşturup 2 bin dekar çilek havzası bu bölgede oluşturacağız. Niğde çileğe kalitede Silifke çileğinin üzerine çıkacak. Kalitede orayı katlayacak. Aromada, tatta, renkte oradan üstün olacak.”
Kaynak: İHA