Misafir Odalarının 45 Günlük 'Misafirleri' Ürün Vermeye Başladı

Muğla'da İpekböceği yetiştiriciliğine başlayan çiftçiler sırtlarında taşıdıkları dut yaprakları ile misafir odalarında ve mutfaklarında besledikleri ipekböceklerine çocukları gibi bakarak ürünlerini hasat ediyor.

Muğla ve ilçelerinde ipekböceği yetiştiriciliği yapan üreticiler 45 günlük çalışmaların ardından ürünlerini hasat etmeye başladı.

Ürünlerinden mahsul almaya başlayan çiftçiler evlerinin bir köşesinde üretim yaparken diğer yandan da günlük yaşamlarını sürdürmeye çalıştı.
Muğla'da ipekböceği yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve Kozabirlik tarafından üreticilere ücretsiz, yumurtadan çıkmış ipekböceği ve dut yaprağı dağıtıldı.
Muğla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Teknikeri Ünal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğla'da ipekböceği çalışmalarına 2011 yılında 12 kişi ile başladıklarını ve çalışmalara başlamadan önce Kozabirlik'te eğitim aldıklarını söyledi.

Yılmaz, eğitimlerin ardından il genelinde ipekböceği üretiminin yaygınlaştırılması için köylerde çalışmalar yürüttüklerini ve çiftçilerle görüşerek eğitim verdiklerini kaydetti.

Üretimin ilk yılında yüksek bir hasat yaptıklarını ve çiftçilerin ipekböceğini sevdiğini belirten Yılmaz, "Üretimin artmasında Kozabirlik'in de çok büyük etkisi var. Çünkü üreticiden alınan ürünlerin parası peşin ödendi. Dolayısıyla üreticiler 45 gün gibi kısa bir sürede oldukça iyi bir gelir elde etti. Bu nedenle ipekböceği üretici sayısında da artış yaşanmaya başladı" dedi.

-"Misafir odalarında çocukları gibi büyüttüler"-
2013'de 550 kilogram yaş kozadan 16 bin 500 lira gelir elde edilerek ailelere dağıtıldığına işaret eden Yılmaz, "İpekböceği yetiştiriciliği yılda bir defa 45 gün gibi kısa sürede yapılan bir üretim. Üreticilerimiz de ipekböceklerine evlerini açarak misafir odalarında ve evlerinin en güzel köşelerinde onları çocukları gibi büyüttüler. Türkiye'de ve bölgemizde önemli bir yere sahip olan ipekböceği yetiştiriciliğiyle, bir yandan ülkenin ham ipek üretimine katkı sağlarken, bir yandan da çiftçilere ek gelir sağlamayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Üreticilere ipekböceklerini ve dut yapraklarını ücretsiz dağıttıklarını vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu yıl merkezde 7, il genelinde 103 üreticiye 173 kutu ipekböceği dağıttık. Her kutuda 20 bin yavru bulunuyor. Bu yıl 5 bin 325 kilogram yaş koza elde ederek yine bir rekor üretim elde etmeyi planlıyoruz. Bölgemizde yok olmaya yüz tutmuş bir uğraş alanını yaşatmak için çaba gösteriyoruz. Bakanlığımız da bu alanın yaşatılması için kilogramda 20 lira destek veriyor. Ayrıca Kozabirlik 15 lira destek veriyor. Müdürlük olarak bu iş kolunun yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması için bölgemizde çalışmalarımız devam edecek."
-"Böceklerle yaşayıp çeyiz borçlarını ödüyorlar"-
Ula ilçesine bağlı Karabörtlen köyünde ipekböceği yetiştiriciliği yapan Mehmet Aysan, Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kendilerine ücretsiz, yumurtadan çıkmış ipekböceği verildiğini belirtti.

Köylerinde ilk defa ipekböcekçiliği yapıldığını anlatan Aysan, ipekböceklerinin yavru halde kendilerine verildiğini ve onlara 45 gün boyunca gözü gibi bakarak elinde büyüttüğünü dile getirdi.
İpekböcekleri ile 45 gün evlerini paylaştıklarını kaydeden Aysan, "Bu işe başladığımda ipekböceğinin ne olduğunu bilmiyordum. Küçücük gelen böcekleri ilk etapta sobanın başında onları gece gündüz bekleyerek büyüttük. 15 gün geçtikten sonra dut yaprağı yemeye başladılar. Bu böceklerin hiçbir masrafı ve ağır bir bakımı yok. Sadece dut yaprağıyla besleniyorlar. Bir buçuk ay önce evlendim ve düğünümden 3 gün sonra onlarla beraber yaşamaya başladım. Onlardan aldığımız ürünlerle de çeyiz borcumu ödeyeceğim. Önümüzdeki yıllarda da bu işi yapmaya devam edeceğim" dedi.

Aysan, müdürlük tarafından kendilerine 2 kutu halinde 40 bin ipekböceği verildiğini ifade etti.

İpekböceği yetiştiriciliği yapan Duran Gözüpak ise sabah ve akşam serinliğinde dut yaprağı toplayarak ipekböceklerini beslediğini anlattı.
İlk defa yaptığı ipekböcekçiliğini çok sevdiğini ve bundan sonra da yapacağına işaret eden Gözüpak, "45 gün eve misafir alamadım. Evimin misafiri onlar oldu. Evimin en güzel köşelerinde onları büyüttüm. Gece-gündüz onlara baktım. Çocuk büyütür gibi onları besledim ve büyüttüm. Şimdi artık ürünleri almaya başladım ve çok mutluyum. Bizim için çok önemli bir gelir kapısı oldu. Buradan elde ettiğimiz gelirle aile bütçemize önemli miktarda katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA