Chp İl'den Sebzeli Meyveli Basın Toplantısı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı Emekliler Haftası sebebiyle basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda emekliler hariç herşeye zam yapıldığına dikkat çekmek için sebze ve meyveler fiyatlarıyla sergilendi.
Hükümetin emekli maaşlarına geçtiğimiz bir yıl içinde yüzde 6 zam yapıldığını aktaran CHP İl Başkan Yardımcısı Dr. Ülkümen Rodoplu,“Patatese yüzde 55.9, ekmeğe yüzde 13.6, peynire yüzde 17, pirince yüzde 45.1 ama emekliye yapılan zam oranı sadece ve sadece yüzde 6. Emeklilerimiz her alanda sıkıntı çekmektedir. Hastanelerde ödedikleri katkı pay oranları her yıl yükselmektedir. Bunların tek bir yolu vardır. Ulu Önder Atatürk’ün söylediklerine bakarak emeklilere yapılmasa gerekenlerin mesajlarını verebiliriz” dedi.

Emeklilerin yüzde 75’inin açlık sınırı altında yaşadığını, yüzde 60’ının kredi borcu olduğunu savunan CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, “Emeklilerimiz kirada otururlar. Geçmişte en azından emekli olunca bir ev satın alabilirlerdi. Ancak şimdi bu da mümkün olmamaktadır. Emekliler yoksulluk sınır altında yaşarken hayatın her alanında vergilendirilmektedir. Aldıkları düşük ücretlerle gazete, kitap satın alamazlar. Et, süt, protein gibi gıdalarla beslenemezler. Büyük bir çoğunun torunları da işsizdir. Ve emekli aylıklarıyla onlara yardımcı olmaya çalışırlar. Emekliler Yunanistan’da 1200, Almanya’da 1500 euro alırken Türkiye’de emekli maaşı 350 eurodur. OECD ülkelerinin aldıkları maaş bizden 4 kat fazladır. Bizler emekli borçlarının yapılandırılması, sağlıkta katılım paylarının kaldırılması için mücadele edeceğiz.”
Emeklilik haftasını burukluk içinde kutladıklarını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven de emeklilerin yaşamları boyunca sıkıntı çektikleri söyledi.

Türkiye’ye gelen turist kafilelerinden her zaman 65 yaşlarında yabancıların indiğini, başka ülkelerin emeklilerin dünyayı gezdiklerini ifade eden Güven, “Bizim emeklilerimiz ikinci bir işte çalışmak zorunda kalıyor. Ama çalışmak istediklerinde de karşılarına prim ve vergi çıkıyor. Emeklilik yaşı geldiğinde bir de emeklilik yaşını bekliyorlar. Bütün bu sorunların aşılması gerekiyor. Biz CHP olarak bu anlamda her zaman mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA