Senegal'in Eski Cumhurbaşkanı Wade, Fransa'ya Döndü

Senegal'in eski Cumhurbaşkanı Abdulaye Wade, hapishanedeki oğlunu ziyaret etmeden Fransa'ya döndü.

Senegal'de bir yılı aşkın süredir hapishanede bulunan oğlu Kerim Wade ve eski yardımcılarının serbest bırakılması için 2 ay önce ülkesine gelen Abdulaye Wade, dün Senegal Demokrat Partisi'nden üst düzey yetkililer tarafından Leopold Sedar Senghor havaalanından Paris'e uğurlandı.
Bu arada Wade'nin yardımcıları, eski cumhurbaşkanının sağlık sorunları nedeniyle Fransa'ya gittiği yönündeki iddiaları yalanladı.
Senegal Demokrat Partisi yetkililerinden Mayoro Faye, Wade'nin 8-10 günlük özel bir ziyaret için Fransa'ya döndüğünü, eski cumhurbaşkanının sağlığıyla ilgili bir sorunun söz konusu olmadığını söyledi.

Babasının kabinesinde etkili bakan olan ve Abdulaye Wade'nin 12 yıllık iktidarı döneminde bir milyar dolardan fazla parayı zimmetine geçirmekle suçlanan Kerim Wade, 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimini, mart 2012'de kaybettikten sonra Senegal'i terk eden ve yaklaşık 2 yıldır Fransa'da yaşayan Wade, ilk kez 26 Nisan'da ülkesine gelmiş, Cumhurbaşkanı Macky Sall'ı, aralarında oğlunun da bulunduğu yakınlarını hapse atarak "cadı avı başlatmakla" suçlamıştı.
Eski Cumhurbaşkanı Wade, oğlunun davasının siyasi olduğunu, hiçbir delilin bulunmadığını iddia etmişti.
Kerim Wade'nin davasının 31 Temmuz'da görülmesine karar verilmişti. Suçlu bulunması halinde Kerim Wade'nin 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacağı belirtiliyor.
Wade, Fransa'ya gitmeden önce oğlunu ziyaret etmek için bakanlıktan talepte bulunmamıştı.
Kaynak: AA