Okur Yazarlık Artınca Simav’da Mühür Dönemi Bitti

Kütahya’nın eğitim düzeyi en yüksek ilçesi Simav’da okuma-yazması olmayanların mühürlerini kazıyan esnafın işi, her geçen gün azalıyor.

Okur Yazarlık Artınca Simav’da Mühür Dönemi Bitti


Bir zamanların en gözde meslekleri arasında yer alan mühür kazıma sanatını şimdi ilçede yapan esnaf sayısı 1’e düştü.

Müşterilerinin tamamına yakın kısmının kendisi gibi yaşlılardan oluştuğunu ifade eden Simavlı mühür kazıyıcı 4 çocuk babası Ahmet Alver (74), ilçede eğitim düzeyinin yükselmesiyle birlikte işlerinin her geçen gün azaldığını söyledi.

Simav’da son yıllarda art arda düzenlenen kurslarla okuma yazma oranının yükseldiğini dile getiren Alver, okuma yazma oranında yaşanan yükseliş nedeniyle kazıma mühürlere ihtiyacın kalmadığını söyledi.

Müşterilerinin çoğunun resmi kurumlarda özelliklede Kaymakamlık, Tapu, SGK, Bağ-Kur, Milli Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi yerlerde işi olan yaşlıların oluşturduğunu dile getiren Alver, “Mühür kazıma işini baba mesleğim olan sobacılık, tenekecilik ve lehimcilik sanatıyla birlikte yürütüyorum. Son yıllarda ömrümü Hisarardı Mahallesi Hisarardı Caddesindeki 41 numaralı tek odalı işyerimde akşama kadar müşteri beklemekle geçiriyorum. Günümüzde artık herkes imzasını atabilecek kadar okur yazar oldu” şeklinde konuştu.

Mesleğe yeni başladığı yıllarda günde 15-20 kişiye mühür kazırken günümüzde bu rakamın ayda bir veya 2 mühüre kadar düştüğüne vurgu yapan Simav’ın son mühür kazıyıcı ustası Alver, “Mühür kazıma işinin yanı sıra lehimcilik işi de bitti. Benden sonra bu hem mühür kazıma hem de lehim işini yapacak kimse kalmayacak. Mesleğimin sönecek olmasına canım yanıyor. Çırak bulamıyorum” şeklinde konuştu.

Mühür kazıma işinin göründüğü kadar basit bir iş olmadığını dile getiren Alver, “Mühür kazımak zor bir iştir. Harfler tersinden yazılır. Biz bu işin ustası olana kadar elimize parmaklarımıza epey tığ kaçırdığımız günler oldu” dedi.

Kaynak: İHA