Kırklareli'de Çks Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nce Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Erman Kirendibi, Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Çiftçi Kayıt Sistemi Sorumlusu Nejdet Göç, burada yaptığı konuşmada, Çiftçi Kayıt Sistemi'nin tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması için kurulduğunu söyledi.

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yapılabilmesi yada bilgilerin güncellenebilmesi için başvuru sahibi çiftçilerden çiftçi kayıt formu istendiğini ifade eden Göç, tarımsal verilerin bakanlık tarafından kayıt altına alındığını belirtti.

ÇKS'ye girişi yapılan bilgilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca kontrol edildikten sonra ödemeye alındığını aktaran Göç, şunları kaydetti:
"Çiftçiler ÇKS'ye kayıt olabilmek, ÇKS kayıtlarını güncellemek için istenen bilgi ve belgeler ile il yada ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurabilirler. Birden fazla ilçe sınırları dahilinde tarımsal faaliyet sürdüren çiftçiler ise ÇKS'ye kayıt olmak için, başvurularını tarım arazisinin bulunduğu yerleşim birimlerinden herhangi birinin bulunduğu müdürlüğe başvuru yaparlar. Çiftçiler, bakanlıkça yetki verilmesi halinde kendileri internet üzerinden bakanlıkça sağlanacak ÇKS uygulaması veya e-devlet üzerinden de yapabilirler.
Üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları bir önceki yılın 31 Aralık tarihinde sona erer. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS'ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapamazlar. Ancak çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS'ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasında yapabilirler. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içerisinde yapılabilir."
Kaynak: AA