Makedonya Meclis Başkanı Veljanoski’den Arınç’a Ziyaret

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanoski ve beraberindeki heyetle görüştü.


Makedonya Meclis Başkanı Trajko Veljanoski ve beraberindeki heyet Başbakan Yardımcısı Arınç’ı ziyaret etti. Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen toplantıda Arınç, Veljanoski’nin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in davetlisi olarak Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Türkiye ve Makedonya arasında tarihten gelen çok köklü samimi dostluk ilişkileri var. Hükümetler arası, parlamentolar arası ilişkilerimiz fevkalade güzel. Parlamentolarımızda dostluk gruplarımız var” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE MAKEDONYA İKİ DOST VE KARDEŞ ÜLKE OLARAK BAŞARILARINI DEVAM ETTİRECEKLER”
Veljanoski’nin çok önemli bir siyasetçi ve 3.dönem Meclis Başkanlığı yaptığını bildiren Arınç, “Ben de Meclis Başkanlığı yapmıştım. Biraz halden anlarım. Makedonya çok yakın bir tarihte geçtiğimiz ay çok önemli cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve parlamento seçimlerini başarıyla tamamladı. Yeni hükümet kuruldu. Sayın cumhurbaşkanını tanıyoruz. Kendisine başarılar diliyoruz. Sayın Meclis Başkanımıza ve yeni hükümetimize de başarılar diliyoruz. Çok sevgili dostumuz Kenan Hasip arkadaşımızın parlamentoda oluşundan ve tekrar ümit ediyoruz ki dostluk grubu başkanı olacağından mutluyuz” ifadelerini kullandı.

Makedonya ile aramızdaki ticaret hacminin arttığını ifade eden Arınç, “Daha da artmasını diliyoruz. Makedonya’daki Türk yatırımları da giderek artıyor. Biz Türkiye olarak çok mutluyuz ki Makedonya’yı ilk tanıyan hem de resmi ismiyle, siyasi egemenliğiyle bunu ilk tanıma şerefine ulaşan Türkiye olmuştur. Ümit ediyorum ki bugün ve gelecekte de Türkiye ve Makedonya iki dost ve kardeş ülke olarak başarılarını devam ettirecekler” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bazı programları nedeniyle İstanbul’da olduğunu hatırlatan Arınç, Başbakan Erdoğan adına da Veljanoski ve beraberindeki heyete ‘hoş geldiniz’ dedi.

“BİZİM GÖREVİMİZ TÜRKİYE'DEN GELEN YATIRIMCILARA İYİ İMKAN TANIMAK”
Makedonya Meclis Başkanı Veljanoski ise dost ve kardeş ülkeye geldiğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti hem siyasi hem de her anlamda bizlere her zaman desteklerini vermiştir. Benim memnuniyetim ayrıca yeni çalışma dönemimde ilk resmi ziyaretimi Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirmem” diye konuştu.

Veljanoski, kendisiyle birlikte gelen milletvekillerini de tanıttı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir önem taşıdığını kaydeden Veljanoski, şunları söyledi:
“Politik problemler olabilir fakat bu tip politik problemleri çözmek her zaman ekonomik hacimle, ekonomik güçlü daha da kolaylaştırılıyor. Türkiye Cumhuriyeti her zaman siyasi anlamda bize yardımcı olmuştur. Desteğini verdi, destek veriyor ve desteğini de verecek diye düşünüyorum bizim NATO üyeliğimize, NATO’ya girmemiz için. Her zamanda Türkiye Cumhuriyeti bizim uluslar arası camialara girmek için desteklerini esirgemiyor. Hangi konuda olursa Makedonya Cumhuriyeti elini uzatmaya hazır. Bu dostluğu daha da pekiştirebiliriz. Bunun tek çözüm yolu yatırımcılardır. Türkiye'den ne kadar çok insan Makedonya'ya yatırım yaparsa bu her iki ülke için anlam ifade edecektir. Bizim görevimiz Türkiye'den gelen yatırımcılara iyi imkan tanımak.”
Veljanoski, Arınç'tan Türkiye'deki işadamlarını Makedonya'da yatırım yapmaları konusunda bilgilendirmesi ricasında bulundu.

Makedonya sınırları içerisinde yaşayan Türk kimliğine sahip vatandaşların, Makedonya'ya en sadık vatandaşlar olduğunu bildiren Veljanoski, Türkiye'de güçlü mevkilere gelmiş Makedon vatandaşların olmasından da memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Veljanoski, Makedonya'ya yatırım yapmanın bütün o bölgeye yatırım yapmak olduğunu da sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından, görüşme basına kapalı gerçekleştirildi

Kaynak: İHA