Komisyondan, Cumhurbaşkanı Gül'e Soma Bilgisi

TBMM Soma'daki Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çalışmaları hakkında bilgi vereceklerini söyledi.

Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 Haziran'da kurulan komisyonun yoğun bir çalışma programının bulunduğunu vurguladı.
Bu çerçevede ilk olarak facianın meydana geldiği madeni görmek için Soma'ya gittiklerini anımsatan Alaboyun, yarın da Zonguldak'a gideceklerini bildirdi.
Alaboyun, buraya gitmeden önce yarın saat 11.00'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Komisyon üyelerini kabul edeceğini ve Soma'daki çalışmaları hakkında Gül'e bilgi vereceklerini aktardı. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun Türkiye'deki madencilik sektörünün sorunlarına yönelik hazırlamış olduğu rapora değinen Alaboyun, bu rapordan çok istifade ettiklerini ve rapordaki önerilerin çoğunun komisyonun tespitleriyle örtüştüğünü kaydetti.

Alaboyun, Cumhurbaşkanı Gül ile bunları da paylaşmak istediklerini söyledi.

Alaboyun, Zonguldak ve yurtiçindeki diğer gidecekleri ve incelemelerde bulunacakları madenlere ilişkin de şu bilgileri verdi:
"Yarın Zonguldak'taki madenlere gideceğiz. Burada Kozlu ve Karadon gibi üretim bölgeleri var. Amasra da yeni modern bir üretim tekniği uygulanmaya başladı ama henüz daha açılmadı. O yüzden Amasra'ya gidemiyoruz. İleride ziyaret edeceğiz. Amacımız bu toplantıları büyük ölçüde Meclis kapanmadan bitirmek. Daha sonra da Amasya Yeni Çeltik, Çorum Alpagut ve Dodurga sahaları, Kütahya Tunçbilek, Ankara'da Çayırhan kömür işletmeleri var. Bu madenleri de ziyaret etmeyi planlıyoruz."

- "Avustralya çok önemli"

Çalışmalar çerçevesinde komisyon olarak 3 ülkeye gitmeyi planladıklarını belirten Alaboyun, şöyle devam etti:
"Güvenliğin en iyi uygulandığı ülke Avustralya. Çünkü Avustralya'nın maden sektöründe çalışan sayısı hemen hemen bizimle aynı. Bizde de 50 bin onlarda da 50 bin. Biz 63 milyon ton üretiyoruz. Onlar 500 milyon ton üretiyor. Biz de senede bir sürü can kaybı oluyor, onlar da 3'e düşmüş. 500 milyon tonluk üretim yapan Avustralya'da 3'e düşmüş. Avustralya o yüzden çok önemli. Çok ileri derecede işçi sağlığı ve güvenliğini uyguluyorlar. İlk önce Avustralya'ya gideceğiz. İkincisi Amerika, üçüncüsü de Güney Afrika. Bu 3 ülke dünyada hem maden üretiminde hem işçi sağlığı ve güvenliğinde en üst düzeyde ve sıkı uygulamaları olan ülkeler. Planımız mutlaka bu 3 ülkede sektörün görülmesi şeklinde."
Yurtdışındaki madenlerde uygulamanın görülmesi gerektiğini belirten Alaboyun, "Mesela bir gaz dedektörü nereye yerleştirilmiş. Hava tahliye boruları, havalandırma sistemleri nasıl? Bu gaz maskeleri nasıl depolanmış, nasıl kullanılıyor? Tahkimatlar, üretim ayakları nasıl. Bugün 400 milyon ton taşkömürü üreten Avustralya'da ölümlü kaza neredeyse yok. 1994'ten beri Avustralya'da bir tane grizu patlaması yok. Avustralya gidip görmemiz, tecrübe etmemiz gereken bir yer" dedi.

Alaboyun, komisyon olarak bu ziyaretleri bölünerek, 4'lü, 5'li gruplar halinde yapmayı planladıklarını söyledi.


- "Komisyon üyelerinde müthiş müspet bir gelişme olduğu"

Hem yurtiçi hem de yurtdışında işletmeleri yerinde görmek istediklerini yineleyen Alaboyun, kömürde sistemin farklı olduğuna dikkati çekti. Alaboyun, "Birinde gaz çoktur, birinde içten içe yanma vardır. Birinde tavan çökmesi çoktur, birinde su baskını çoktur. Kömürün farklı özellikleri var" dedi.

Komisyon üyelerinin madene girip çıktıkça madene ve maden sektörüne bakış açısında müspet bir gelişme olduğunu vurgulayan Alaboyun, ayrıca kurumların komisyondaki bazı sunumları neticesinde sektörle ilgili hem ekonomik hem işçi sağlığı ve güvenliği boyutunda birşeylerin şekillenmeye başladığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA