İstanbul’da Ramazan Pidesine Zam Yok

İstanbul’da Ramazan pidesine bu yıl zam yapılmadı.

İstanbul’da Ramazan Pidesine Zam Yok
300 gram pide 1,5 TL’ye satılacak.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB), Ramazan ayına günler kala İstanbul’da uygulanacak pide fiyatlarını açıkladı.

İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ve Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, bir basın toplantısı düzenleyerek pide fiyatları hakkında bilgi verdi. Pide fiyatlarıyla ilgili bilgi kirliliği yaşandığını belirten İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, “Her yıl Ramazan ayı öncesi iftar sofralarımızın vazgeçilmez yiyeceği olan pide fiyat tarifesi konusunda bir gündem oluşuyor. Yetkili yetkisiz herkes kamuoyunu yanıltan açıklamalar yapıyor. Bilgi kirliliğinden dolayı sizleri davet ettik. Oysaki bu yetki 5362 sayılı yasa çerçevesinde illerde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlikleri’nin yetkisindedir” dedi.

Yılmaz, tarife komisyonunun yaptığı toplantıda pide fiyatlarının belirlendiğini belirterek, “Biz de yapmış olduğumuz toplantıda pide fiyatına geçen yıl ki gibi aynen devamına karar verdik. 300 gram geçen sene de 1,5 liraydı, bu sene de aynen İstanbul halkına 300 gram pideyi 1,5 liradan devamına karar verdik. Aynı fiyat uygulamasına karar verdik. Amacımız daha net biçimde açıklamak, bu konuya nokta koymaktı. İstanbul halkına zamsız pide yedirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu demek değildir ki bizim üreticilerimizi mağdur ediyoruz. Bizim yaptığımız araştırmada 2014 mahsulü daha tarladan piyasaya inmedi. Ama Ağustos ayında ekmeğe zam talebinde bulundular, onu incelemeye aldık. Şimdi onu araştıracağız. Önümüzdeki ay yapacağımız tarife komisyon toplantısından sonra onu değerlendireceğiz. Ama pide fiyatına aynen geçen seneki gibi devam kararı verdik” diye konuştu.

300 gram sade pidenin 1,5 liradan satılacağını kaydeden Yılmaz, “350 susamlı-yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı-yumurtalı pide 2 lira 85 kuruş, 1000 gram susamlı-yumurtalı pide 5 lira 70 kuruş” dedi.

Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise bu dönem hem halkın duasını almak, hem de İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’ı kırmamak adına maliyetine satış yapacaklarını belirtti.

Pide fiyatlarıyla ilgili yetkisiz kurumların açıklama yapmasına tepki gösteren Özer, “Türkiye Fırıncılar Federasyonu çıkıp açıklama yapar hiçbir yetkisi yok. ‘Türkiye’de pidenin fiyatı şunu geçmeyecek’ diye. Kendine böyle bir poz biçer. Böyle bir hakkı da yok, böyle bir salahiyeti de yok” dedi.

Bunun üzerine İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, Özer’i biraz daha yumuşak bir açıklama yapması konusunda uyardı. Özer, “Tespit yetkisi bize aittir, onay yetkisi İSTESOB’a aittir” diye konuştu.

Kaynak: İHA