Ramazan Ayında Beslenme Önerisi

Kırklareli Sağlık Müdürü Ali Selvi, ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermesi gerektiğini bildirdi.

Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının artığını belirtti.

Suyun yaşam için bir elzem olduğunu ifade eden Selvi, şunları kaydetti:
''Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulması hayati önem taşıdığından vücuttan kaybolan miktarda suyun mutlaka alınması zorunludur. Günde ortalama en az 2-2,5 litre su içmeye, ramazan ayında sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze sularını, sık sık tüketmeye özen gösterilmelidir. Çok sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda vücuttan su ve tuz kaybı daha da artar. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran içilmesi önerilir."
Selvi, çocuklar sıvı elektrolit dengesine daha duyarlı olduğu için bu konuda çok daha dikkatli ve tedbirli davranılması gerektiğini vurguladı.
Çocuklara, su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için sık sık kaynatılmış ve soğutulmuş su içirmek gerektiğini aktaran Selvi, şöyle devam etti:
"Bu yıl ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeniyle oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Ramazan ayında öğünler, sahur ve iftarda iki ana öğünle, iftardan sonra 1-1.5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir."
Selvi, oruç tutanların mutlaka sahur yapması gerektiğini, bunun sağlığın korunması açısından önemli olduğunu belirtti.

Kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmesi gerektiğini aktaran Selvi, şu önerilerde bulundu:
"Susama hissi duyulmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler olan beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Aşırı şerbetli ya da yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar yenilmeli."
Selvi, iftar yemeğinden hemen sonra televizyon ya da bilgisayar karşısına geçmek ve koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmak gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA