Mahyalar Ramazana Hazırlanıyor

Ramazan ayının simgesi haline gelen ve minarelerin arasına yağ kandilleri asılmasıyla başlayan 450 yıllık mahya geleneğinin devam etmesi için Eskişehir'de hazırlıklar başladı.

Kentte 11 yıldır mahyacılık yapan Ahmet Namık Akdoğan, Reşadiye Camisi'nde yaptığı açıklamada, geleneksel olarak her yıl ramazan ayı öncesinde mahyaların kontrolü ve yazısının hazırlanması çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
Bu yıl mahyada, İl Müftülüğü'nce belirlenen karar kapsamında, "Bizi aldatan bizden değildir" Hadisi Şerifi'ni yazacaklarını anlatan Akdoğan, şöyle konuştu:
"Mahya bilindiği üzere yüzyıllardır süre gelen bir gelenek hatta Osmanlı döneminde gemiler arasında deniz de bile mahya kurmuş. Biz bu geleneği her sene Eskişehir'de yaşatıyoruz. 292 ampulden oluşan bir dizi çalışması yaptık ve bununla ilgili şablonları hazırladık. İki minare arasındaki boyu yaklaşık 30 metre olacak. Ramazanın manevi havasını Eskişehir halkına yansıtmak üzere her sene olduğu gibi bu senede bu girişimde bulunuyoruz. İnşallah ramazan başlamadan Eskişehirlilerin beğenisine sunacağız."
Bu sene mahyalarda tasarruflu, uzun ömürlü, plastik bir ampul kullanacaklarını dile getiren Akdoğan, bir ay boyunca iftarda yanıp, sahurda da söneceğini sözlerine ekledi.
Daha sonra Akdoğan, mahyaların ampullerinin değiştirilmesine yardım etti.
Kaynak: AA