Yunanistan Ana Muhalefet Partisinden 'Sol Çatı' Önerisi

Yunanistan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, Samaras hükümetine karşı sol partilere ittifak teklifinde bulundu.

Çipras, SYRIZA'nın Merkez Komitesi çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Samaras hükümetinin iktidardan uzaklaştırılması yönündeki teklifini sundu.
Çipras, hükümetin görevi bırakması için Yunanistan Komünist Partisi (KKE), Devrim için Antikapitalist Sol İşbirliği (ANTARSYA), Çevreci Yeşiller, bağımsız milletvekilleri ve tüm memorandum karşıtı güçlere ittifak çağrısı yaptı.
SYRIZA'nın "tez ve ittifaklarında solcu ve radikal" olacağını belirten Çipras, kimsenin bugünkü yıpranmış statükoyu koruyanlarla uzlaşma yapmasını beklememesi gerektiğini vurguladı. "Hiç kimseden ideolojileri hakkında siyasi sicil istenmediğini" kaydeden Çipras, tüm memorandum karşıtı güçlerle açık, samimi ve namuslu bir siyasi diyalog arzu ettiğini ifade etti.


"Büyük sosyal toplumu bir araya getirecek" parti programına da değinen Çipras, memorandum politikasından hemen uzaklaşmayı, memorandum statüsü ile ilgili tüm kanunların iptal edilmesini, borcun büyük bir kısmının silinmesi hedef alan müzakerelerin başlatılması, işçi haklarının garanti altına alınması gibi birçok maddeyi gündemlerine alacaklarını söyledi.

Koalisyon hükümetinin azınlık olduğunu savunan Çipras, "Sayın Samaras, Venizelos ülke için tek yapabileceğiniz şey, borcun troyka ile müzakere edilmesi kararını halka bırakmaktır, halk kimin daha iyi müzakere yapabileceğine karar versin" ifadesini kullandı.
SYRIZA, geçen ay yapılan yerel seçimlerde oyunu yükseltirken, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise en çok milletvekilini Avrupa'ya gönderen parti olmuştu.
Kaynak: AA