Undp İle Üçüncü Taraf Masraf Anlaşması İmzalandı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Türkiye, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinde kalkınmayı desteklemek için 5 yıl geçerli olacak 15 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, Çırağan Sarayı’nda 15 milyon dolarlık “Üçüncü Taraf Masraf Paylaşım Anlaşması”nı imzaladı. BM ve ihtisas kuruluşları ile ilişkilerin son yıllarda büyük bir ivme kazandığına işaret edilerek atılan imza, 5 yıl geçerli olacak.

İmza töreninde konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, son dönemde Türkiye'nin kalkınma, iş birliği alanında yükselen ülkeler arasında olduğunu ifade ederek, kalkınma ve iş birliğinin Türk dış politikasının ayrılmaz parçaları haline geldiğini dile getirdi. Davutoğlu, “Birçok alanda uluslararası çerçevede yaptığımız atılımlar, gerçekleştirdiğimiz girişimlerle geçen sene 3.2 milyar dolar dış kalkınma yardımıyla dünyada yükselen, önemli bir rol oynayan bir ülke haline geldik. Bu dönemde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programıyla çok yakın bir iş birliği içerisinde çalıştık" dedi.

Helen Clark'ın gerçek bir Türkiye dostu olduğunu ve kalkınma öncüsü olarak yetkin çalışmalarla yapılan faaliyetlere büyük katkıda bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Anlaşma iki açıdan önemlidir. Birincisi Türkiye ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı arasında 5 yıla yayılan 15 milyon dolarlık bir ortak proje, çalışma ortaya konulmaktadır. Daha önce birlikte Birleşmiş Milletler'de, New York'ta imzaladığımız çerçeve anlaması kapsamında Türkiye'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının, dolayısıyla Birleşmiş Milletler'in en önemli bölgesel ofislerinden birisi açılacak.”
Hizmet ofisinin gelecek dönemde faaliyetlerine başlayacağını da aktaran Ahmet Davutoğlu, bunun kendileri için gurur verici bir gelişme olduğunu ifade ederek, İstanbul'un şu anda ulaşım hatları bağlamında dünyanın en önemli hatlarından ve merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İstanbul'da yapılacak üçüncü havalimanın da temelinin atılmasıyla şehrin dünyanın en önemli merkezlerinden birisi olacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Burada merkezi olan uluslararası örgütler büyük bir avantaj sağlayacaklar. Özellikle de Birleşmiş Milletler için bu önemli bir imkan oluşturacak. Özel olarak da Birleşmiş Milletler Kalkınma Programını ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İstanbul asırlar boyu barış ve düzen başkenti olarak bilinmiştir. Önümüzdeki dönemde de Birleşmiş Milletlerin bütün projelerinde İstanbul bu yönüyle de kalkınma yönüyle de kendini gösterecektir.”
Kaynak: İHA