Nakil Yapılmadığı İçin Her Gün 10 Kişi Hayatını Kaybediyor

MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye’de organ nakilleriyle ilgili son durum hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Nakil sayısının geçen yıla oranla 2014 yılında ciddi oranda düştüğünü belirten Prof. Demirbaş, geriye gidişin üzücü olduğunu vurguladı

Demirbaş, "Organ nakli yapılamadığı için 3 bin insanımızı kaybettik. Nakil yapılmadığı için ortalama günde 10, 3 saate bir insanımızı kaybediyoruz. Organ naklinin gündemi kalp, böbrek, karaciğer gibi organ nakillerinin dışında yüz nakli oluşturuyor" dedi.


Yıllardır organ naklini tartıştıklarını ve buna rağmen bir geriye gidişin, organ naklinde bir azalmanın söz konusu olduğunu kaydeden Demirbaş, diyaliz merkezlerinde 60 bin hastanın nakil için sıra beklediğini belirterek "2014 yılında Türkiye’de organ nakli büyük bir oranda düşmüştür. Bunun nedenlerini yıllardır tartışıyoruz ama geldiğimiz noktada geriye doğru gitmemiz bizi çok üzüyor. Diyaliz merkezlerinde diyalize bağlı olarak yaşayan 60 bin hasta var" dedi.

GÜNDEM YÜZ NAKLİ
Organ nakillerinin gündemini genelde yüz naklinin oluşturduğunu belirten Demirbaş, yaşamsal organların nakillerinin gündeme daha çok getirilmesi bunun üzerinde durulması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yüz nakli bekleyen sadece 15 hasta, yaşamsal bir organ nakli bekleyen en az 60 bin hasta olduğunu da belirten Demirbaş, yaşamsal bir organ nakli yapılamadığı için günde 10 her 3 saatte de bir vatandaşın hayatını kaybettiğini söyledi.

Organ naklilerinin gündeme daha çok alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Demirbaş şöyle konuştu:
"Organ naklinin gündemi kalp, böbrek, karaciğer gibi organ nakillerinin dışında yüz nakli oluşturuyor. Yapılan bu kol bacak, nakilleri elbette önemli ancak Türkiye’de yüz nakli bekleyen 15 hasta, yaşamsal organ nakli bekleyen 60 bin hasta var. Biz her gün yaşamsal organ nakli yapamadığımız için 10 hasta kaybediyoruz."
"ÖN YARGILAR HORTLADI"
İnsanların kafasında yanlış bilinen bazı söylentilerin son 6 ay içerisinde yeniden hortladığını da belirten Demirbaş, canlı vericilerin bir takım yanlış bilgilerle kafalarının karıştırıldığına dikkat çekti. Özellikle 'Böbreğini bağışlarsan sen de ileride böbrek hastası olursun', 'Böbreğini bağışlarsan çocuk sahibi olamaz', 'Böbreğini bağışlarsan iş bulamazsın' gibi söylemlerin insanların böbrek ya da organ bağışlamaktan vazgeçirdiğini ifade eden Demirbaş,şunları ifade etti:
"Canlı vericilerin kafasında oluşan ön yargıların son 6 aydır yeniden hortladığını görüyorum. Bu ön yargılar organ nakli olacak insanların ölümüne neden oluyor. Bu ön yargılar nedir. Bir böbreğini bağışlarsan ileride çocuk sahibi olamazsın ya da ileride sende böbrek hastası olabilirsin. Organını bağışlarsan artık düzenli çalışamazsın gibi söylemler ön yargı oluşturuyor. Dünya da bu ameliyatlar 1955 yılından bu yana yapılıyor. Ve canlı vericiler için bu ameliyatların güvenli olduğu bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır."
Hastaların ekonomik yönden kafalarında oluşan soru işaretlerini tahmin ettiğini belirten MedicalPark Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, nakil için gelen hastanın devlet, üniversite ya da özel hastanenin ekonomik açıdan hiçbir farkının olmadığını söyledi.

İnanılanın aksine ek ücret ödemek zorunda olmadıklarını belirten Demirbaş, "Türkiye’de özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde yapılan organ nakillerinde ekonomik olarak bir fark yoktur. Özel hastanelerde yapılan nakiller için hastalar inanılanın aksine ek ücret ödemek zorunda değillerdir" dedi.

TOPLUM İÇİN AYIP
Yaşamına bir organ nakliyle devam edebilecekken hayatını kaybeden insanların sayısının azımsanmayacak kadar büyük olduğunu belirten Demirbaş, bu sebepten dolayı hayatını kaybeden insanların toplum için bir ayıp konusunu olduğunu vurgulayarak, "Biz her gün ölen 10 kişiden birini kurtarabilmek için yoğun uğraş veriyoruz. Bizim kurtarabilecekken kaybettiğimiz her bir insan toplumumuzun da, bizim de, ailelerinin de bir ayıbıdır. Çünkü normal yaşamlarına devam edebilirlerdi" dedi.

Kaynak: İHA