Kalp Hastaları Ramazan’da Daha Dikkatli Olmalı

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Kalp Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, Ramazan ayında kalp hastalarının sağlıklı bireylere göre daha fazla dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.


Bu yıl Ramazan ayının yılın en sıcak ve en uzun günlerine geldiğini ifade eden Kalp Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, özellikle hava sıcaklığının 25 derecenin üzerinde olduğu günlerde kalp hastalarının oruç tutmaması gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, özellikle koroner kalp hastaları, hipertansiyonu olanlar ve diyabetli olan kalp hastalarını kesinlikle oruç tutmamaları konusunda uyardı.

SIK SIK VE AZ YEMEK ÖNEMLİ
Oruç tutmak isteyen kalp hastalarının ise iftar ve sahurda beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, bu saatler boyunca bol sıvı tüketilmesi önerisinde bulundu. Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, kalp hastalarının beslenme düzeni ile ilgili şunları söyledi:
“15 saat oruç süresinden sonra geriye 9 saat kalıyor. Bu 9 saat, 3 öğüne bölünmeli ve ona göre beslenilmeli. İftarda bol bol tüketip sonra da yatıp sahurda bol yemek yemek tercih edilmemeli. İftarı mutlaka su ile açılmalı, sonrasında çorba yenilmeli ve yemek yeme süresi 45 dakikaya yayılarak hafif gıdalar tüketilmeli. Tatlı tüketilecekse de sütlü ve hafif tatlılar tercih edilmeli. Kesinlikle aşırı yağlı yiyecekler, kızartmalar ve hamurlu tatlılardan uzak durulmalı. Sahurdan sonra tekrar oruç tüketene kadar da sıvı alımına dikkat etmeli ve sahurda da hafif beslenilmeli. Bizim sahur alışkanlığımız sahurdan sonra bol miktarda çay ve kahve tüketmek. Ancak kalp hastaları bundan uzak durmalı. Çünkü aşırı çay ve kahve tüketimi kalp hastaları için zararlı.”
SİGARA İLE İFTAR AÇILMAMALI
Kalp hastalarının öğle saatlerinde 1 saat uyuyarak vücutlarını dinlendirmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, sigara ile iftar açılmamasının da altını çizdi. Doç. Dr. Hasan Basri Erdoğan, “Tiryaki olanlar genelde iftarını sigarayla açıyor ve sahurdan sonra gün boyu tüketemeyeceği için birkaç dal sigarayı art arda tüketiyor. Karbonmonoksitin doğrudan kana karışması kalp aritmilerini ve kalp spazmını tetikleyebilir. İlla ki sigara içecekse önce su ile iftar açılmalı, ardından çorba içilmeli ve sonra sigara içilmeli. Sahurda da art arda sigara tüketilmemeli.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA