Uzmanlardan Bebeklerin Güneşe Çıkarılmaması Uyarısı

Özel Cizre Botan Hastanesi Başhekimi Dr. Fikret İnal, bebeklerin sıcaklıkların arttığı bu günlerde, gün boyu güneş altında kalmasının çok sakıncalı olduğunu söyledi.

Uzmanlardan Bebeklerin Güneşe Çıkarılmaması Uyarısı

Özellikle tatil için denizi tercih eden ailelerin bebeklerini korumak için çeşitli önlemler alması gerektiğini ifade eden Dr. inal, bebekler için D vitaminin çok önemli olduğunu kaydetti.

Dr. İnal, "D vitamini bebeklerin dişlerinin ve kemiklerinin gelişmesini sağlıyor. D vitamininin vücutta aktif hale geçebilmesi için mutlaka güneş ışını ve bunun da ultraviyole kısmına ihtiyaç vardır. Bebek, güneşin ultraviyole kısmını alabilmesi için güneşlenmeli, ancak gün boyu güneş altında bırakılmamalı. Tatile çıkan aileler, hassas ciltlerini de göz önünde bulundurarak bebeklerinin öğleden önce ve sonra 15'er dakika güneş görmesini sağlamalı" dedi.

"FAKTÖRLÜ GÜNEŞ KORUYUCU SÜRMEYİN"
Bebeklerin güneşi bir camın ya da koruyucu bir örtünün altından almaması gerektiğini vurgulayan Dr. İnal, "Bebeklerin tenine güneş gördüğü 15'er dakikalık süre boyunca D vitamini almalarını sağlamak için faktörlü güneş koruyucu sürülmemeli. Bu koruyucu bebeğin güneş ışığından yeterli vitamin almasını engeller. Bebeklerin başlarını korumak için uygun başlık veya şapka takılması, kol ve bacaklarının açık olması yeterlidir. Bebeklerin güneş gördüğü süre kadar, güneşe çıkacağı saat aralığının da önemli olduğunu vurguladı. Bebeklerin sabah 09.00-10.00 öğleden sonra ise 17.00-18.00 saatleri arasında güneşe çıkarılması, tenlerinin kızarmasını ve alerji olmalarını engelleyecektir. Bebeklerin uzun süre güneşte kalması ciltlerinin kızarmasına, alerji olmalarına, kaşıntıya, cildin su toplaması güneş çarpmasına ya da havaleye neden olabiliyor. Erken dönemde uzun süre güneşte kalınması, ilerleyen yıllarda bebeğin cildiyle ilgili sağlık sorunları yaşamasını beraberinde getirebiliyor. Bunun için bebekleri kızgın güneşten korumalı, onlara açık renk giysiler giydirmeli. Gerekiyorsa bebeği şapka gibi ürünlerle korumalı ve onu gölge bir alanda korunmasını sağlamalı" diye konuştu.

"SIVI TÜKETİMİ ARTTIRILMALI"
Bebeğe su verilmemesi halinde bebeğin yemek yemeyeceğini aktaran Dr. İnal, "Sonrasında ise bebek sürekli uyuma eğilimindedir. Aşırı su kaybı yaşayan bebek bu durumun sonucu olarak şoka girebilir. Özellikle aşırı sıcak günlerde bebeklere mutlaka sık aralıklarla su verilmesi gerekiyor. Bu bebeğin vücudundaki su kaybını önlemek açısından önemli. Yaz döneminde hijyen büyük önem taşıyor. Bebeklerin kullandığı malzemelerin temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Hijyene dikkat edilmemesi halinde bebekler ishal, dizanteri, tifo gibi hastalıklara yakalanabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA