Mermerle Sultan Ahmet Camisi'nin Minyatürünü Yaptı

Afyonkarahisar'da bir kişi, bin 480 adet mermer parçasını kullanarak Sultan Ahmet Camisi'nin minyatürünü yaptı.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Afyon Meslek Yüksekokulu mermer atölyesi teknikeri Hüseyin Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mermer parçalarını hobi olarak değerlendirdiğini söyledi.

Okul atölyesinde boş zamanlarında fabrikalardan topladığı mermer atıklarından pek çok eser ortaya koyduğunu aktaran Uysal, bugüne kadar birçok aksesuar ve İzmir'deki saat kulesi gibi eserlerin minyatürünü yaptığını vurguladı.
En son ise Denizli traverteni diye bilinen mermer parçalarından Sultan Ahmet Camisi'nin minyatürünü 3 ayda tamamladığını kaydeden Uysal, caminin minberinden mihrabına, halısından şadırvanına kadar her ayrıntıyı düşündüğünü bildirdi.
-Minyatürde 464 pencere, 22 sütun, 20 kemer bulunuyor
İlk önce caminin maketini kağıttan yaptığını ancak daha sonra taşla yapmayı düşündüğünü anlatan Uysal, şöyle konuştu:
"Caminin maketini yaparken başkesme makinesi, küçük spiral ve avuç içi taşlama aletlerini kullandım. Sultan Ahmet Camisi'nin birebir minyatürü olarak eser çıkarmaya çalıştım. Toplamda bin 480 adet taş kullandım. 464 pencere, 22 sütun, 20 kemer bulunuyor. Bunların yanında, şadırvan, içerisinin mihrabı, minberi, halısı daha pek çok ayrıntısı var. Kubbelerde mermer tozu ve polyester kullanarak kalıp çıkarma yöntemine göre çalıştım. 15 metre led ışık kullandım. Yeni görünmesin, biraz daha eskiyi andırsın düşüncesiyle eskitme yöntemi yaptım. Duvarlara taş duvar örme şekli verdim. Vakitlere göre ezan okunabilecek şekilde ayarladım."
Eserini çeşitli mermer fuarlarında da sergilediğini dile getiren Uysal, emek verdiği eserlerine gösterilen ilgiden memnun olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA