Kılıçarslan'ın Aslanlı Mührü Aksaray'ın Yeni Logosu Oldu

ÖZKAN BEYER- Selçuklu Devleti Hükümdarı 2. Kılıçarslan'ın Anadolu'da sadece Aksaray'da bulunan "Çift Gövdeli Tek Başlı Aslan" figürlü ilginç mührü, Aksaray Belediyesinin yeni logosu oldu.

Aksaray Belediye Başkanlığına seçilen Haluk Şahin Yazgı, "Yeni Döneme Yeni Logoyla Merhaba Diyoruz" sloganıyla, üzerinde Hasandağı figürü bulunan logosunu, yeni bir başlangıç için değiştirmek istedi.
Yazgı'nın oluşturduğu özel bir ekip, Aksaray'ı ikinci payitaht gören 2. Kılıçarslan'ın Anadolu'da sadece Aksaray'da bulunan "Çift Gövdeli Tek Başlı Aslan" figürlü mührünü logo olarak tasarladı. Turkuaz renkli sekiz köşeli Selçuklu yıldızı içindeki logo, inancı, tarihe bağlılığı, yenilikçiliği, güveni ve nadirliği sembolize ediyor.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarlanan logo çalışmalarıyla marka şehir oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

- "Kültürümüze en uygun logoyu seçtik"
Yapılacak hizmetlere yeni logoyla başlayacaklarını ifade eden Yazgı, "Bu maksatla ecdadımıza ve kültürümüze en uygun logomuzu seçtik. 2. Kılıçarslan'ın mührü olan ve sadece Aksaray'daki Alayhan'da bulunan figürü Allah nasip etti. Belediyemizin başarılı çalışmalarını yeni logosuyla ön plana çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Logoyu büyük bir titizlilikle hazırladıklarını aktaran Yazgı, şunları kaydetti:
"Logodaki iki aslan ve ortadaki kılıç, 2. Kılıçarslan'ı temsil ediyor ve onun mührüdür. Ortadaki aslanın tam kafa hizasında bulunan sembol taçtır. Sultanların tacını simgeler. Biraz daha aşağı indiğimizde, kılıcın kabzasını görüyoruz. Hemen alt tarafında ise kılıcın kını bulunuyor. Bu kılıç, aynı zamanda hayat ağacının da simgesidir. Ağacın köklerine indiğimiz zaman çiçek görüyoruz. Bu çiçek de hayatın yeniden doğuşunu ve ölümden sonra tekrar dirilişi sembol ediyor. Çiçeğin üzerinde bulunan kuş motifi ise ölümden sonra Rabbine yükselen ruhları temsil eder ve hayat ağacını takip ederek, göğe yükselen ruhları anlatır. Kuyruk kısmında yılan figürü bulunuyor. Bu figür de düşmanları ya da bir sistemi bozmaya çalışan kötü varlıkları temsil ediyor. Bu sistemi Kılıçarslan koruyor. Öte yandan mührün etrafını çevreleyen yıldız ise 8 köşelidir. Bu köşelerin her birinin farklı manası vardır. Renk konusunda, turkuazı seçmemizin sebebi ise Türklere özgü bir renk olmasıdır. Aynı zamanda dinginliği, rahatlamayı ve iradeyi temsi eder."
Kaynak: AA