Kamu Alacakları Yeniden Yapılandırılıyor (2)

Soma'da kazanın meydana geldiği maden ocağında çalışanlar ile vefat edenlerin hak sahiplerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen sürede aylık net ücretleri esas alınarak fondan ödeme yapılacak.

Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre, Türkiye'nin 2015 yılında üstleneceği Yirmiler Grubu (G-20) Dönem Başkanlığı kapsamında, bu yıl ve gelecek yıl yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işleri (ceza ve yasaklama hükümleri hariç), Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi olmayacak. Bu madde kapsamında yapılacak alımlara ve yapım işlerine ilişkin esas ve usuller, Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Dışişleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulacak.
Harçlar Kanunu'nda "ikamet tezkeresinin harçsız olarak verildiği yabancıları" içeren maddeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca süresiz çalışma izni verilenler de eklendi.
İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'de yaşanan maden kazası nedeniyle kömür ve linyit çıkarılması faaliyet kollarında çalışanlardan, kazanın meydana geldiği maden ocağında çalışanlar ile vefat edenlerin hak sahiplerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca belirlenen sürede aylık net ücretleri esas alınarak fondan ödeme yapılacak. Bu ödemelerden vergi veya başka ad altında herhangi bir kesinti yapılamayacak. Bu ödemeler, işverenin ücret ve diğer yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun taşınmaz alımının ve taşınmazlarının müzayede suretiyle satışı dahil, devir ve teslimi, 31 Aralık 2013 tarihine kadar KDV'den müstesna olacak.
(Sürecek)
Kaynak: AA